Vandaag publiceert premier Mark Rutte zijn interview met Alex Hes in een tweede podcast op Spotify. De minister-president sprak de talentvolle ondernemer over zijn E&A Events, één van de grootste danceondernemingen van Nederland. Het is de tweede in een reeks interviews die de premier afneemt met initiatiefrijke, optimistische jonge Nederlanders die door tegenslagen groot zijn geworden. Rutte vroeg Hes naar zijn positieve kijk op het leven, de Nederlandse dancescene als één van de grootste exportproducten en aanjagers van onze economie, taboes zoals drugsgebruik in het uitgaansleven en naar Hes’ (inter)nationale ambities. De nieuwe podcast is te beluisteren op Spotify en via verschillende online kanalen te bekijken waaronder het YouTube-kanaal van de VVD.

Nederland danceland
Hes werd gekozen vanwege zijn frisse blik op de wereld en op zijn miljoenenbusiness. De enorme groei die zijn onderneming in korte tijd doormaakte, bleef niet onopgemerkt bij de premier. Het benieuwde Rutte hoe de Nederlandse dancescene zo groot werd. Zelfs in India en Beijing vragen ze E&A Events om de concepten te mogen kopen. “Misschien zit er een raar gen bij ons Nederlanders. Dance zit bij ons in de cultuur: als jonge jongen wil je óf dj óf voetballer worden. Wij begonnen hier twintig jaar geleden al met de festivals, dat is nu geen hype meer, maar een wereldwijde industrie”, antwoordt Hes.

Financiële risico’s voor jonge ondernemers
De premier vraagt hem ook naar de risico’s van het ondernemerschap en hoe de overheid hierbij kan helpen. Hes legt Rutte uit dat met name de financiële risico’s om te ondernemen in Nederland vaak te groot zijn en stelt daarom voor dat de overheid startups steunt, bijvoorbeeld door een btw-verlaging voor die specifieke groep.

Van schoolfuif naar 100.000 bezoekers
Hes begon als zeventienjarige Amsterdammer samen met middelbare schoolvriend Essam Jansen kleine feestjes voor vrienden te organiseren. Die ‘feestjes’ groeiden al snel uit tot grote concepten en op zichzelf staande merken, waaronder Don’t Let Daddy Know en Kingsland. Het ging Hes niet enkel voor de wind: Don’t Let Daddy Know was in de beginjaren een verliesgevend concept. Door zijn sterke wil, doorzettingsvermogen en optimisme wist de jonge ondernemer het tij toch positief te keren. Zijn events zijn inmiddels goed voor meer dan 100.000 bezoekers. Hij nodigt Rutte aan het eind van het gesprek beleefd uit voor Kingsland komend jaar, waarop de premier hem, duidelijk geïntrigeerd, verzekert erbij te zullen zijn.

De podcast is hier te beluisteren en hier te zien.
Met welke inspirerende jongere moet Mark Rutte in zijn volgende podcast in gesprek gaan? Stuur je suggestie naar podcast@vvd.nl.