Cartel en Amsterdam Roest organiseren sinds 2013 Vrijland Festival, met de visie dat iets belangrijks als het vieren van de vrijheid in de hoofdstad groter zou moeten worden uitgedragen. Dat wij met zijn allen ervoor verantwoordelijk zijn om ook de jonge generatie te doen realiseren dat deze niet altijd vanzelfsprekend is. Vrijland onderscheid zich niet in de duurste line-up maar probeert te excelleren in een laagdrempelige sfeer, unieke beleving en creativiteit. Ieder jaar probeert het festival haar herkenbare elementen te behouden, maar zichzelf opnieuw uit te vinden in uitvoering, het bedenken van nieuwe concepten en het sluiten van interessante samenwerkingen. Vrijland festival is de koploper in de beweging aan bevrijdingsfestivals voor jongeren in Amsterdam en weet inmiddels een zeer
breed publiek aan te spreken. Dit jaar viert het festival haar 5-jarige jubileum met 6000 gelijkgestemden op de prachtlocatie van Blijburg aan Zee.

Festival website Yellow Tipi schreef afgelopen jaar een mooie recensie over Vrijland en riep het festival uit tot 1 van de 10 beste festivals van het jaar.
https://www.yellowtipi.nl/blog/ik-voelde-me-vrij-om-me-vrij-te-voelen
https://www.yellowtipi.nl/blog/de-10-beste-festivals-van-2016

LINE-UP
Vrijland houdt de line-up traditiegetrouw voor een groot deel lokaal, aangevuld met een paar internationale talenten. Naast de herkenbare House, Techno en Disco Dolly stage, wordt het muzikale aanbod dit jaar uitgebreid met een Nederlandstalige hiphop stage en een open air reggae stage.

House – Het Terras
De house stage keert dit jaar terug naar de hacienda, waar in de openlucht en met een uitzicht over het festival en het Markermeer gedanst kan worden op house statuut Mike Dunn (pending) uit Chicago, de multicultirele alles kunner uit schotland, Auntie Flo(pending) en de door mixmag als meest veelbelovende muzikant van 2017 betitelde Byron the Aquarius. Vrijland zou Vrijland niet zijn als ze daarnaast niet de creme de la creme uit de locale house scene zou strikken en daarom is Tom Trago er net zoals vorig jaar weer bij. Graag gezien gezicht in het Amsterdamse house uitgaanscircuit Hellie Berrie maakt haar vrijland debuut en wordt opgevolgd door de Cartel wonderboy Mino Abadier. Verder zijn de stars van Amazing Agency erbij om hun ultieme vrije geesten te laten schijnen over de danspodia en het levende decor te vormen van deze unieke stage.

Techno – De Rode Klapper
De techno zal haar stoom net zoals vorig jaar afblazen in een gigantische rode tent, ook wel de Rode Knaller genoemd. Met DJ Bone en Function staan er dit jaar twee van de meest toonaangevende Amerikaanse techno artiesten van de afgelopen decennia. Ook is één van onze vaste gezichten, Sandrien, er na een jaar verlof weer bij om de dag vanouds af te sluiten. Daarnaast viert Mirella Kroes haar vijfjarig Vrijland jubileum, ze is de enige artiest die er alle edities bij is geweest. Waar Jean Pierre

Enfant twee jaar geleden het podium met Burgemeester van der Laan deelde maakt hij dit jaar solo zijn opwachting. Tot slot komt Lenson uit Rotterdam om met ons de vrijheid te vieren. Om ook in deze stevigere sound te zorgen voor een goede portie verwondering, is er als klapper op de vuurpijl, aan het einde van de avond nog een mooie acrobatische verrassingsact.

Disco Dolly Soundsystem – De Kapel
Disco Dolly Soundsystem keert na het succes van vorig jaar terug als hosting partner in de kapel van Blijburg om de boel goed op te schudden met hun onweerstaanbare partyvibe. Uiteraard is hun hele team aan jonge, talentvolle en niet te vergeten aantrekkelijke dj’s, aanwezig om niet alleen de handjes, maar ook de shirtjes de lucht in te krijgen.

Hiphop – Puna

Het Nederlandse online hiphop platform Puna host dit jaar de hiphop stage en komt met een volledig Amsterdams aanbod. Waaronder publiekslieveling van vorige editie Yung Internet die terugkeert, punkachtige sensatie Ray Fuego van het SMIB collectief, SBMG die hun nieuwe dancehall sounds komen laten horen, young gun Bokoesam en oudgediende Adje maken het live rijtje af. Tussen de acts door draaien Drivah, Chalé, Mairo Nawaz, Rachel Green en Fox & Mink.

Reggae – Groove Proof
Wat is een bevrijdingsfestival ook eigenlijk zonder deze sounds of freedom? Na de grote waardering van de kleine reggaestage aan het water op Vrijland 2016, besloot de organisatie dit muziekgenre een volwaardig podium te bieden.
In samenwerking met Grooveproof soundsystem, The Zen en Futurola lanceert het festival dit jaar een
uitgebreid programma met dj’s en live acts in de open lucht.

RANDPROGRAMMERING
De speelsheid en eigenzinnigheid van het festival komt goed naar voren in het uitgebreide randprogramma. Naast een aantal van de oude vertrouwde elementen, komen er ook weer wat nieuwe verrassingen aan. Verwacht een breed aanbod aan performance art, coloured creatures die het publiek in de verf onderdompelen, hoolahoops, circus artiesten en veel meer. Hieronder alvast een tipje van de sluier van de grotere “attracties”.
• De 360 Swing van Kiikingsport. Deze spectaculaire schommel geeft je letterlijk vleugels als je jezelf over de kop weet te krijgen.
• De Welness area met sauna, hottubs, massages en andere acitiviteiten om jezelf en je geest te
reinigen, wordt een ware oase waar je even helemaal tot rust kan komen van al het feestgedruis.
• De kleinste en gezelligste club ter wereld, Hutje Mutje is inmiddels niet meer weg te denken uit het Vrijiland beeld en keert daarom vanzelfsprekend terug. Door de enorme rijen aan de deur van het tuinhuis hebben ze besloten uit te breiden naar een tuinfeest. Het belooft dus een party te worden zoals ze nog nooit eerder hebben vertoond.
• De 100 en 1 nacht boot de Valparaiso legt ook weer aan en biedt een toevluchtsoord voor vrije geesten om even weg te dromen in een fantasiewereld met zeemeerminnen, waterpijpen en gastvrije piraten
• De Zweefmolen. Als er iets het gevoel van vrijheid symboliseert is het wel gevoel van gewichtsloosheid, zweven en kriebels in je buik. Daarom kon deze attractie dit jaar niet ontbreken!
• Jack’s Basement in de kleine spannende kelderruimte van het paviljoen wordt een klein disco walhalla voor de nieuwsgierige bezoekers die het weten te vinden.
• Wall of Freedom. Om ook het publiek te activeren om na te denken over de thematiek van de dag
creeert Vrijland dit jaar een heuse Wall of Freedom waar iedereen zijn/haar vrijheidsboodschap op kwijt kan.

Vrijland Festival
5 mei 2016
12.00 – 23.00 uur
Blijburg aan Zee, Pampuslaan 501, 1087 LA Amsterdam
Tickets verkrijgbaar via de website, facebook en aan de deur www.vrijlandfestival.nl.