Ook dit jaar is de Melkweg prominent aanwezig in het programma van Amsterdam Dance Event (ADE). Zo wordt onder andere de officiële opening van het toonaangevende festival gehouden in beide zalen van het Amsterdamse poppodium. Ter ere van het jubileumjaar van de Detroit techno vindt op woensdag 20 oktober D25 plaats, met een affiche waarbij de rechtgeaarde technoliefhebber het amper droog houdt. Wat dacht je van Carl Craig, Derrick May, Greg Gow, Juan Atkins, Kenny Larkin, Kevin Saunderson, Kyle Hall, Moodymann, Monty Luke en Stacey Pullen?

Al sinds de jaren zestig is Detroit van cruciaal belang geweest voor de popmuziek. Na het daverende succes van Motown zorgden de Detroitse technopioniers er midden jaren tachtig voor dat de industriestad opnieuw het epicentrum werd van nieuwe muzikale ontwikkelingen. De mengelmoes van zwarte soul en funk met blanke krautrock en electronica zette een nieuwe beweging in gang, die vijfentwintig jaar later nog altijd een groeiende groep wereldwijde liefhebbers aanspreekt. Met name de laatste jaren heeft een volgende golf jonge producers het genre omarmd en nieuw leven ingeblazen, waarmee blijkt dat Detroit techno zowel tijdloos als actueel kan blijft.

Dit jaar is het precies vijfentwintig jaar geleden dat technopionier Juan Atkins zijn legendarische Metroplex-label oprichtte. Om dat te vieren heeft D25 slechts een paar steden in de wereld aangedaan met niets minder dan een monster line-up. Na Miami is nu Amsterdam aan de beurt, met representatie uit alle perioden van de Detroit techno. Om te beginnen zijn alle leden van The Belleville Three (de drie jongens die op dezelfde highschool zaten en aan de geboorte van de techno stonden) en wel Juan Atkins, Derrick May en Kevin Saunderson van de partij. Daarnaast zijn van de zogenaamde tweede golf kopstukken Carl Craig, Moodymann en Stacey Pullen present en ook de nieuwe lichting wordt sterk vertegenwoordigd door Greg Gow, Kyle Hall en Monty Luke.

Deze avond is een must see voor iedereen die van techno houdt; eigenlijk voor iedere danceliefhebber. Want zonder Detroit had de dancemuziek zoals we hem nu kennen – van de vuigste electronica tot de vrolijkste stadiontrance – nimmer hetzelfde geklonken. Een waardiger opening kan noch het ADE, noch de Melkweg, noch het Amsterdamse uitgaanspubliek zich wensen. Komen is de enige optie.

D25 @ ADE OFFICIAL OPENING PARTY
Woensdag 20 oktober 2010
Vijfentwintig jaar Detroit techno in vogelvlucht
Carl Craig / Derrick May / Greg Gow / Juan Atkins / Kenny Larkin / Kevin Saunderson / Kyle Hall / Moodymann / Monty Luke / Stacey Pullen
22.00 – 05.00 / vvk: 16 eur + lidm. / deur: 18 eur + lidm.
www.melkweg.nl