Wie z’n portie techno serieus neemt kan vrijdag 22 oktober niet om de Amsterdamse Melkweg heen. Daar staan op uitnodiging van gastheer Dave Clarke de technoveteranen Green Velvet en Robert Hood op de planken. Dave Clarke presents @ ADE is een avond voor ijzervreters en nachtdieren. Live-optredens zijn er van de New Yorkse underground producer Abe Duque, het Ierse techno-duo Psycatron en Tom Trago die samen met James Watts een thuiswedstrijd speelt. Deze avond wordt ondersteund door Denon (DJ), DJ Mag en Serato.

Wie Green Velvet de afgelopen vijftien jaar over het hoofd zag, is kleurenblind. Het groene gevaar uit Chicago hielp mee house te definiëren. Met platen als La La Land, Flash en Percolator maar meer nog dankzij spraakmakende optredens, vaak in krankzinnige uitdossingen. Onlangs had Green Velvet samen met Chris Liebling nog een knoeperd van een clubhit in de vorm van Auf und Ab und Kinda High.

Ook pionier Robert Hood draait al jaren mee in de internationale technoscene. Hij stond begin jaren negentig aan de wieg van minimal. Maar Hoods muziek is veel duisterder en abstracter dan het gepriegel uit Duitsland, zo bewees hij onlangs met z’n come back-album Metropolis. Hoods dj-sets zijn een belevenis.

Psycatron was vorig jaar de eerste Ierse techno-act die tekende bij het toonaangevende Planet E-platenlabel van Carl Craig. En die heeft er verstand van, zou je denken. Live is het duo Paul Hamill en Dee Lievense niets minder dan een sensatie. Het verklaart de nominatie van beste live act die ze dit voorjaar bij de Irish Dance Music Awards in de wacht sleepten.

Abe Duque is een New Yorkse underground technoproducer die jaren geleden plotseling van de radar verdween. Met dank aan burgemeester Giuliani, die het nachtleven in de Big Apple vorige eeuw resoluut de nek om draaide. Maar dankzij de hit What Happend (gemaakt met technoveteraan Blake Baxter) staat Abe Duque plotsklaps weer midden op de dansvloer. Onlangs verscheen z’n dubbel-cd Live And On Acid. Een curieuze mix tussen een artiestenalbum, mix-cd en een live-optreden.

Allesvreter Tom Trago heeft inmiddels zoveel podiumervaring dat hij met z’n ogen dicht nog een zaal kan laten ontploffen. De dj en producer staat sinds z’n debuutalbum Voyage Direct (2009) ook internationaal op de kaart en zal op 22 oktober samen met James Watts live optreden. Die laatste werd bekend met z’n clubavond SoulDrum in de Nijmeegse Doornroosje maar woont sinds vorig jaar in de hoofdstad, waar hij verder werkt aan z’n funky deep driven techno.

Gastheer Dave Clarke behoeft nauwelijks introductie. Volledig ingeburgerd in de Nederlandse dance scene en toch altijd een eigenwijze outlaw gebleven. Je hoort hem wekelijks op 3FM, waar hij sinds jaar en dag het radioprogramma White Noise presenteert. Als hij tenminste niet onderweg is naar een dj-gig ergens in de wereld.

Er is ook een passe-partout verkrijgbaar voor alle Melkweg ADE programma’s voor € 65,00 + lidm.

DAVE CLARKE PRESENTS @ ADE
The MAX: Dave Clarke / Green Velvet / Estroe
Oude Zaal: Robert Hood / live: Abe Duque / Psycatron / live: Tom Trago / James Watts
Melkweg • vrijdag 22 oktober • 23:00 – 05:00 uur • vvk: € 16,00 + lidm / deur: € 18,00 + lidm