Klinch pakt zoals gewoonlijk flink uit tijdens het Amsterdam Dance Event (ADE). Op zaterdag 23 oktober is de Melkweg het strijdtoneel voor misschien wel het bekendste vooruitstrevende techno/house/electronicalabel van Groot-Brittannië. Border Community Night is inmiddels kind aan huis bij het Amsterdamse poppodium. Ditmaal wordt labelbaas James Holden vergezeld door Avus, Luke Abbott, en nieuwe aanwinst Kate Wax.

Border Community onderhoudt al sinds enkele jaren warme banden met de Melkweg, wat de afgelopen jaren in een aantal memorabele labelavonden resulteerde. Onder de bezielende leiding van James Holden is het label naar ongekende hoogten gestegen en heeft het typerende Border Community geluid een wereldwijde schare fans gekregen. Naast de kerngroep, bestaande uit artiesten als James Holden en Nathan Fake, is er nu ook een nieuwe golf artiesten voor het voetlicht gekomen, waaronder Kate Wax.

Luke Abbott heeft zijn obsessie voor oude synthesizers en zeventiger jaren krautrock aangewend voor een muzikale carrière, die dit jaar dreigt te exploderen. Zijn hypnotiserende geluid heeft vooral de laatste jaren een alsmaar experimenteler karakter gekregen. Na succesvolle klappers als Tuesday EP en Whitebox Stereo kon een langspeler niet uitblijven. Holkham Drones is volgens het Britse ezine MusicOMH.com: “Een schoolvoorbeeld van hoe je machine muziek warm en menselijk kan laten klinken. Ernaar luisteren is alsof je een sprankelende droom binnenstapt.”

De Zwitserse Kate Wax heeft met haar debuutalbum Reflections of the Dark Heat enorme indruk gemaakt. Deze nachtegaal slash kunstacademie-graduate laat weinig aan het toeval over. Met alles van het kleinste bliepje tot de albumformaten op een originele manier uitgewerkt, grenst haar muziek aan de conceptuele kunst. Haar tweede langspeler Dust Collision komt uit op Border Community en kan haast niet anders dan bekoren. Tijdens ADE krijgt de Melkweg een mooie sneak preview van het album, dat eind 2010 in de schappen komt te liggen. En laat Kate Wax nou net haar mannetje staan op het podium – dus dat belooft een show van formaat.

Dj-sets zijn gereserveerd voor James Holden, de man die op handen wordt gedragen door meerdere generaties ravers. Ooit begonnen als progressive trance-held in de jaren negentig, heeft deze ex-wiskundestudent aan Oxford als een van de weinigen de grenzen van het genre opgezocht en overschreden. Hetzelfde geldt voor vriend en labelgenoot Avus, die sinds het prille Border Community begin zijn eigen muzikale steentje bijdraagt in de vorm van hits als Real en Furry Hat en tig betoverende dj-sets. Al met al belooft Border Community Night een zaterdag te worden om niet snel te vergeten.

Voor het uitgebreide en diverse programma in de Melkweg tijdens Amsterdam Dance Event is een beperkt aantal passe-partouts verkrijgbaar, die toegang geven tot alle genoemde programmaonderdelen. De passe-partout kost € 65,00 + lidmaatschap.

BORDER COMMUNITY NIGHT @ ADE
Melkweg • zaterdag 23 oktober • 21:30 – 05:00 • €15,- + lidm.
James Holden / live: Kate Wax / live: Luke Abbott / Avus
www.melkweg.nl