Het Amsterdam Dance Event is dé toonaangevende internationale conferentie voor dancemuziek. Het avondprogramma vindt plaats in talloze Amsterdamse clubs, waaronder uiteraard Paradiso. Dit jaar ontvangen we van 19 tot en met 22 oktober o.a. Carl Cox, Laurent Garnier en Modeselektor.

Terwijl overdag de movers en shakers uit de internationale dance-industrie tijdens het ADE meeten, greeten en deals met elkaar overeenkomen, maakt het uitgaansvolk zich op voor wéér een nacht met de groten der aarde achter de draaitafels. Wat begon als een driedaags evenement is uitgegroeid tot ‘s werelds grootste clubfestival voor elektronische muziek, met vijf avonden feest in de stad.

In Paradiso begint het op woensdag 19 oktober met de Britse dj Carl Cox, iemand die al meer dan dertig jaar in het vak zit en die je gerust een levende legende van de Europese house- en technoscene mag noemen. Hij stond hoogstpersoonlijk aan de basis van het succes van de dancemuziek en verkeert nog steeds aan de top. Deze zomer verschijnt, in drie verschillende fases, Cox’ nieuwe album ‘All Roads Lead to the Dancefloor’… op een USB-stick! Het is een uniek staaltje techniek en marketing van Intec Digital, het platenlabel van de dj/producer. Hij neemt labelgenoten Jon Rundell en Christian Varela mee.

In de kleine zaal speelt op woensdag 19 oktober de Californische groep The Glitch Mob. De drie muzikanten halen alles uit de kast voor een opzwepend amalgaam van danceproductie, hiphopbeats en (instrumentale) alternatieve popmuziek. Ze stonden op Coachella, Ultra en Lollapalooza en behoren tot de meest geprezen Amerikaanse elektronische acts van het live-circuit. Vorig jaar verscheen op hun eigen label The Glitch Mobs debuutalbum ‘Drink the Sea’.


De Fransman Laurent Garnier is net als Cox een grootheid in de house en techno, en op donderdag 20 oktober brengt ook hij een heel speciaal project naar Paradiso. Samen met toetsenist Benjamin Rippert en collega-producer Stéphane Dri alias Scan X vormt Garnier de nieuwe groep LBS. Het wordt een combinatie van een dj-set en een geïmproviseerd live-concert, en daarmee komt de altijd avontuurlijke dj-grootheid uit Parijs voor de zoveelste keer met wat nieuws. Rippert speelde eerder mee op Garniers techno/jazz-project ‘Public Outburst’. Scan X is al sinds 1993 labelgenoot van Garnier, en ook al zo’n een boegbeeld van de Franse dancewereld.

Je hebt veelzijdige artiesten, en je hebt het Berlijnse duo Modeselektor, dat op vrijdag 21 oktober in Paradiso optreedt. Dubstep, techno, hiphop, grime, house, pop en electro zijn allemaal ergens te ontwaren in de muziek van Gernot Bronsert en Sebastian Szary – maar probeer niet al te hard je vinger erop te leggen. Eind september verschijnt ‘Monkeytown’, Modeselektors derde album en de langverwachte opvolger van ‘Happy Birthday!’ (2007). Thom Yorke van Radiohead is (opnieuw) de meest prominente muzikale gast, naast o.a. Apparat en Antipop Consortium.

De Friese Amsterdammer Rimer London is een spil in het web van de Amsterdamse scene. Samen met Bas Bron van De Jeugd Van Tegenwoordig vormt hij al jaren het electrofunkduo Comtron en met ontwerper/producer Piet Parra en rapper/zanger Faberyayo (ook van De Jeugd) zit hij achter de onnavolgbare electropop van Le Le. Dit jaar verscheen dan eindelijk Rimers titelloze solodebuutalbum, een heerlijke plaat vol italodisco en electropop. Tot de hoogtepunten behoren de liedjes met zangeres Cata.Pirata, ‘Love Dagger’ en ‘Put Your Gun Away’.

De feesten van Voltt geraken vrijwel standaard uitverkocht in Paradiso. Op zaterdag 22 oktober organiseren dj Bart Skils en zijn mensen weer een nieuwe editie. De line-up is nu nog niet bekend, maar je kan er op rekenen dat er een scherpe selectie uit de crème de la crème van de binnen- en buitenlandse techno acte de présence geven tijdens Voltt op het ADE.

Voor meer informatie over ADE in Paradiso: www.paradiso.nl en www.amsterdam-dance-event.nl.