Zoals elk jaar pakt de Melkweg groot uit tijdens Amsterdam Dance Event (ADE). Tijdens de komende editie van het grootste clubfestival van Europa staan alle zalen van de Melkweg vijf dagen vol concerten en clubnachten, waarmee een breed spectrum aan elektronische muziek wordt belicht. Dit jaar wordt de Rabozaal ook omgetoverd tot een echte nachtclub, waardoor de Melkweg in feite meerdere clubs inéén is. Onder andere Groove Armada, Carl Craig, Caribou, Goldie, Borgore, James Holden, Lone, John Digweed, Dave Clarke en Fake Blood staan van 19 t/m 23 oktober op het programma. Een Melkweg ADE passe-partout kost €65,00 + lidmaatschap en is geldig voor het hele ADE programma in de Melkweg.

Zo is er een concert van beatmaker Eskmo, die met zijn interessante mix van pop, hiphop en electronica één van de meest opvallende namen uit de veel geroemde scene van Los Angeles is. Ook Goldfish, de Zuid-Afrikaanse surfer-electro-jazz sensatie, keert terug na vorig jaar met twee strak uitverkochte concerten in de Melkweg de harten van ADE bezoekers te hebben gestolen. Dit maal staan ze in de Rabozaal.

De Engelse dancepioniers van Groove Armada bespelen op de woensdagnacht diezelfde Rabozaal met hun nieuwe ‘Red Light’ show. De dag erna is de Rabozaal het domein van het Kompakt label van Michael Mayer, met onder meer de Deense band WhoMadeWho en de zonnige techno-pop van Matias Aguayo. Verder is het op woensdag dubstep en drum & bass wat de klok slaat: o.a. Borgore, dBridge en Goldie met zijn Metalheadz label zijn in The Max en Oude Zaal te zien.

Dave Clarke neemt als elk jaar een overweldigend programma mee, met Derrick May en Len Faki als uitschieters. Op zaterdag presenteren Crookers hun nieuwe album ‘Dr. Gonzo’ met bevriende artiesten als Fake Blood (live!), Annie Mac van BBC Radio 1 en een aantal artiesten dat opereert op de scheidslijn van electro, house, hiphop en bass music: o.a. French Fries en Club Cheval.

Gedurende de vijf dagen presenteert een aantal labels hun actuele kijk op electronische muziek: woensdag viert Carl Craig het twintigjarig jubileum van zijn Planet E-label met o.a. Caribou (dj set), Motor City Drum Ensemble en Pearson Sound, en vrijdag neemt Bedrock-boss John Digweed zijn protege Guy J mee naar de Rabozaal. Zaterdag laat Border Community zich in volle glorie zien in The Max, met live optredens van Fairmont, Luke Abbott, Margot en Kate Wax en een dj set van labelbaas James Holden zelf. Diezelfde dag is er in de Oude Zaal plek voor het legendarische R&S, dat zich met optredens van Lone, Blawan, Pariah en Vondelpark van z’n meest progressieve kant laat zien.

Amsterdam Dance Event is Europa’s voornaamste conferentie voor elektronische muziek en daarnaast het grootste clubfestival ter wereld. Dit jaar vindt ADE voor de vijftiende maal plaats.

Voor het volledige programmaoverzicht zie www.melkweg.nl & www.amsterdamdanceevent.nl.