Jolanda van den Berg, alias DJ Miss Smile, heeft samen met haar team iets te vieren. Het is namelijk tien jaar geleden dat de succesvolle DJ School Nederland haar deuren opende. In 2005 trok de Gorinchemse studio voornamelijk mensen die de stoute schoenen aantrokken om eens achter de draaitafels plaats te nemen. En op die draaitafels lag in die tijd nog vinyl. Inmiddels is dat geschiedenis en is de studio volledig uitgerust met digitale equipment van de hoogste kwaliteit én breidt de school zelfs uit naar een tweede vestiging, in Den Bosch.

Er is veel veranderd door de jaren heen. Niet alleen qua faciliteiten, want ook de professionalisering van DJ-en en produceren heeft een grote sprong gemaakt. En dat sluit nauw aan bij de toekomstvisie van DJ School Nederland, waarin kwaliteit en professionaliteit de pijlers zijn voor de vernieuwingen en initiatieven van de komende jaren.

Van workshops tot volledige opleidingen
Van den Berg: ‘Het is niet meer voldoende om op ‘play’ te drukken en je hand in de lucht te steken. DJ’en is veel meer dan dat. Het is een professioneel vak, waarbij de DJ zich niet alleen hoeft te bekommeren om het draaien en mixen van de juiste tracks maar ook kennis moet hebben van marketing, PR, contracten en techniek. Je tas pakken om even een avondje te draaien is er niet meer bij.’ Tijdens een 70-urige opleiding bij DJ School Nederland krijgen cursisten ook commerciële begeleiding, zodat zij volledig zijn klaargestoomd voor een leven als DJ/Producer. ‘Wij zijn er trots op dat maar liefst acht van onze oud-leerlingen in de DJ Mag Top 100 staan.

‘Maar’, zo zegt Van den Berg, ‘uiteraard kunnen geïnteresseerden ook voor een workshop terecht en dat is vooral leuk in groepsverband. In de afgelopen tien jaar hebben we veel bedrijven over de vloer gehad die een middag les kregen. Erg leuk, leerzaam en vooral een geweldige herinnering. Zo combineren organisaties fun met teambuilding, en de meeste mensen komen zelfs terug voor privélessen!

Delen van muziek via downloadportals
De DJ-school heeft in de afgelopen jaren ook een verschuiving gezien – en beïnvloed- van draaien naar produceren. ‘Daar waar voorheen iedereen wilde DJ-en merken we nu dat het om het volledige pakket gaat: ze willen zelf tracks produceren, die draaien en online delen via downloadportals zoals Beatport en iTunes. DJ School Nederland heeft een eigen label, Smile Creations music label, ontwikkeld en zo zijn we met onze talenten alle portals gaan bestormen. Om een voorbeeld te noemen: het nummer Ibiza van de Female DJ’s is al 60.000 keer verkocht via diverse portals. We bieden met ons label een sterk platform voor talent dat bij DJ School Nederland les krijgt. Inmiddels produceren we veel nummers voor bekende DJ’s, zodat je, zonder het te weten, regelmatig een track van ons voorbij hoort komen op de radio.’

Succesverhalen
De naamsbekendheid van DJ School Nederland heeft door de jaren heen een enorme vlucht genomen. Een aantal jaar geleden bestond de doelgroep voornamelijk uit Nederlandse cursisten, maar inmiddels komen zij uit heel Europa en ver daarbuiten: ‘We hebben leerlingen uit Dubai, Kaapverdië, Egypte, China, Panama en Bali.’ Dat heeft zowel met de kwaliteit te maken als met de succesverhalen die tot ver over de grenzen verspreid worden. Van den Berg: ‘DJ No Sugar begon als leerling en tourt inmiddels over de hele wereld met als klap op de vuurpijl: draaien met de Female DJ’s tijdens het zomerfestival in Rio de Janeiro en naar huis gaan met de titel ‘beste act’. En dan heb je de tienjarige DJ Angel die zich de jongste DJ van Nederland mag noemen en steeds meer bekendheid geniet. Ook DJ Modena die op 1 januari mocht draaien tijdens het 10-jarig bestaan van Crazyland en Mitch Vice die op veel festivals staat, komen uit de stal van DJ School Nederland.

Vestiging en festival in Den Bosch
DJ School Nederland staat niet stil. Naast de vestiging in Gorinchem, mag nu ook een punaise op de landkaart in Den Bosch geprikt worden. ‘We groeien door en zien ook grote belangstelling vanuit het zuiden van Nederland en België. We maken het onze cursisten en de bedrijven die voor een workshop komen graag makkelijk door meer verspreid door het land te zitten. DJ School Nederland zal haar doelgroepen nog beter bedienen door jaarlijks een groot festival te organiseren waar zowel cursisten als top-DJ’s hun muzikale hoogstandjes ten gehore zullen brengen. ‘Van house tot hardstyle en alles daartussen, dat zijn de stijlen die we in september 2015 naar het festival brengen, maar daar vertellen we later graag veel meer over,‘ aldus Van den Berg.

Meer info via www.djschoolnederland.nl.