Liefhebbers van vette electro hebben weer reden tot vreugdedansjes: Dave Clarke’s ‘Whip It’ keert terug in de Melkweg en wel tijdens de vroege ochtenduren van Amsterdam Dance Event. Daarvoor neemt de Brit niet de minste namen mee: UMEK als Zeta Reticula, Dopplereffekt (live), Anthony Rother, Dez Williams, Brutuzz en uiteraard Clarke zelf. Zij zijn allemaal op zaterdag 22 oktober te bewonderen in de Oude Zaal. Tickets kosten € 18 in de voorverkoop en zijn verkrijgbaar via Ticketmaster.

Het bleek een regelrecht schot in de roos te zijn: de eerste avond van ‘Whip It’ in februari dit jaar. Enkele honderden electroliefhebbers gingen volledig stuk op gerenommeerde electro-acts Aux 88 en DJ Stingray 313 met als kers op de slagroom electro-sets van Brutuzz en Dave Clarke zelf. Die laatste bewees eens te meer dat niemand de zeitgeist zo feilloos aanvoelt als de Engelsman. De toon werd gezet, de opmaat gemaakt en ook de tweede editie kent weer een heerlijke line-up.

Want met UMEK als Zeta Reticula, een live-optreden van Dopplereffekt, Anthony Rother, Dez Williams en Brutuzz heeft Clarke zichzelf weer overtroffen. Kijk naar Sloveen UMEK die net als Clarke wereldberoemd is om zijn technosound en de twee hebben allebei een zwak voor electro. Bij UMEK komt dat naar voren in zijn dubbelganger Zeta Reticula dat verwijst naar sterrensysteem Zeta Reticuli. Zijn krachtige electro-tracks zijn dan ook hemels met haast breakbeatachtige beats en prikkende synths.

Over dubbelgangers gesproken: is het toeval dat de ene helft van Dopplereffekt op Gerald Donald van electro-legende Drexciya lijkt? Natuurlijk niet. Sinds het overlijden van James Stinson timmert Donald solo aan de weg als Arpanet en Der Zyklus, en samen met To Nhan Le Thi als het minstens zo geheimzinnige Dopplereffekt. De keuze voor een Duitse artiestennaam is geen toeval: het duo pakt het geluid van Kraftwerk en geeft daar haar eigen draai aan. ‘Scientist’ en ‘Pornoactress’ zijn bonafide underground-hits geworden en ook live is het duo ijzersterk waarbij de synthesizers het vaak moeten ontgelden.

Het was wachten op het moment dat Clarke Anthony Rother zou boeken voor Whip It. De Duitser is één van de drijvende krachten achter de electro-revival rond de eeuwwisseling met klassiekers als ‘Sex With The Machines’, ‘Hacker’ en ‘Simulationszeitalter’ waarbij dankbaar gebruik wordt gemaakt van de vocoders, de Roland 909 en thema’s als technologie centraal staan. Vergelijkbaar is Welshman Dez Williams die met debuutplaat ‘Elektronik Religion’ een kraker van een album afleverde, en funk- en techno-invloeden niet schuwt en meerdere sterke releases uitbracht op diverse labels zoals Bass Agenda.

Evenals de eerste editie van Whip It zal Dave Clarke zelf een electro-set doen en is ook Sonic Boom-resident Brutuzz van de partij die zijn electro-kant laat zien.

Dave Clarke presents: Whip It @ ADE
Zaterdag 22 oktober
Melkweg Amsterdam (Oude Zaal)
Zaal open: 08:00 uur
Presale tickets: € 18 / Deur tickets: € 22
Ticketlink: http://bit.ly/whipittix
Meer info: http://www.melkweg.nl/21858