De Amsterdamse festivalorganisatie DGTL mag zich het komende jaar de meest duurzame ondernemer van Amsterdam noemen. Dit werd woensdag 22 november bekendgemaakt tijdens de jaarlijkse uitreiking van de DAM Prijs. De jury – bestaande uit Maurits Groen, Alexandra van Huffelen en Bas Rüter – prees de organisatie voor de wijze waarop deze pioniert op het gebied van circulaire economie en het tastbaar maken van duurzaamheid voor de stad en haar inwoners.

DGTL onderscheidt zich met hun DGTL Revolution van het grote aanbod aan festivals door de unieke focus op duurzaamheid en innovatie. Zo streeft de organisatie ernaar om in 2020 het eerste circulaire festival ter wereld te zijn dat volledig afval- en uitstootvrij is. Een ambitieuze doelstelling waar de Amsterdamse wethouder voor duurzaamheid Abdeluheb Choho zich volledig in kon vinden.

Wij vinden het natuurlijk te gek dat wij als festivalorganisatie deze prijs hebben gewonnen! Festivals worden vaak gezien als vervuilend en veroorzaker van overlast, maar met deze prijs laten we zien dat het tegenovergestelde de toekomst is. Met onze duurzame aanpak gaan we keihard ons best doen om Amsterdam, en de rest van de wereld, een stukje groener te maken.” aldus Milan Meyberg – Sustainability Manager bij DGTL.

Met festivals in Amsterdam, Barcelona, Sao Paulo en Tel Aviv hoopt de organisatie een duurzaam voorbeeld te kunnen zijn voor de Nederlandse dance-industrie en festivals wereldwijd. Zo is DGTL vlees vrij, wordt het hard cup rotation system gehanteerd, is er een grondstofplan in plaats van afvalplan, is alle merchandise sustainable en wordt urine van bezoekers gerecycled voor het winnen van struviet.

Het duurzame beleid van DGTL valt ook op buiten de landsgrenzen. Onlangs is de organisatie genomineerd voor een FestX Award in de categorie ‘Outstanding Green Event’ en won de organisatie de Spaanse Premios Fest Award voor het meest duurzame festival van Spanje voor de editie in Barcelona. Ook was een gedeelte van het team van DGTL onderdeel van de Nederlandse delegatie op Smart City Expo in Barcelona, waar de stad Amsterdam de Circular Award won voor beste programma in de circulaire economie.

De eerst volgende editie van DGTL vindt plaats op de NDSM-werf in Amsterdam in het Paasweekend van 2018 van vrijdag 30 maart tot en met zondag 1 april.