Het duurzame festival, DGTL, heeft al grote sprongen gemaakt om hun missie – het eerste zero-waste, circulaire festival te worden in 2020 – te volbrengen. Eerder kwam DGTL al met duurzame implementaties zoals vegetarische catering, het verbannen van wegwerpbekers en zelfs het recyclen van urine. Aankomende editie gaan ze nog een stukje verder en komt er een volledig circulaire foodcourt. Hier wordt binnen 24 uur het overgebleven biologisch afval en de biologisch afbreekbare wegwerpbordjes en bestek omgezet in compost. Dit wordt vervolgens verdeeld onder deelnemende stadsboeren ten behoeve van de teelt van ingrediënten voor DGTL 2019.

Op DGTL worden ruim 10.000 vegetarische gerechten per dag geconsumeerd, hierdoor ontstaat er een enorme stroom met organisch afval en tienduizenden gebruikte disposables. Dit jaar komt daar verandering in. Al het afval dat wordt gecreëerd op de food court (dus inclusief al het eetgerei) zal door het gebruik van een geavanceerde compost machine worden omgezet in compost. Door dit te doen vecht het festival terug tegen onze plastic-verslaving en bewijzen ze dat zelfs groot voedsel verbruik volledig duurzaam kan worden gemaakt.

Nieuwe circulaire voedsel benaderingen zijn een noodzakelijk goed om ons huidige systeem te veranderen en onze wereld te verbeteren. Ruim één derde van al het voedsel dat wereldwijd wordt geproduceerd belandt bij het afval en maar 3% wordt omgezet in compost. De overgebleven resten worden doorgaans verbrand of belanden op een vuilstortplaats. DGTL roept het onnodig verspillen van voedsel tot een halt op hun eerste event van het jaar in hun hometown, Amsterdam. Alle compost die tijdens Pasen wordt gecreëerd wordt naderhand naar aangesloten stadsboeren gebracht. Deze boeren hebben afspraken gemaakt met de cateraars van DGTL, tijdens een speciaal “speeddate” evenement, om de cateraars te voorzien van biologische producten die zij nodig hebben voor hun menu in 2019.

Met deze nieuwe plannen wil DGTL een nieuw georganiseerd voedselproductie systeem introduceren wat geënt is op het verminderen van voedselverspilling en afvalstromen. Wanneer succesvol, kan DGTL hiermee een precedent stellen voor wereldwijde implementatie van zero-waste food courts op festivals.

Met minder dan 4 weken te gaan is DGTL klaar voor hun jaarlijkse weekender. Voor de volledige timetable zie hier.