San Holo verrast met een dubbele dosis nieuwe muziek, in de vorm van de tracks ‘worthy’ en ‘lift me from the ground (feat. Sofie Winterson)’. Beide tracks, uitgebracht op zijn eigen label bitbird, zijn exclusief op de site van Billboard in première gegaan en zijn vanaf vandaag beschikbaar op alle streamingdiensten. De nieuwe nummers zijn een voorbode van zijn later dit jaar te verschijnen debuutalbum album1, een plaat waarop San Holo de grenzen opzoekt tussen post- en progrock, EDM en andere muzikale stromingen.

Met zijn nieuwe werk wil voormalig 3FM Talent San Holo (een pseudoniem van Sander van Dijck) muzikaal onontgonnen gebied claimen. Zoals hij dat altijd gedaan heeft. Als artiest was hij een van de grondleggers van wat we nu als future bass kennen. Hij scoorde internationaal hits met onder meer Light, We Rise en I Still See Your Face en staat wereldwijd op gerenommeerde festivals zoals Coachella, Tomorrowland en Ultra Music. Met het materiaal op album1 zoekt hij de diepte op die hij in traditionele EDM niet meer kan vinden. Een album waarop de geest van bands als Explosions In The Sky en Sigur Rós los gaat op innovatieve beats.

De twee tracks die het album vooruitsnellen zijn elk een zijde van dezelfde medaille, aldus San Holo. “Ik heb de afgelopen zes maanden veel nieuwe nummers geschreven en ‘worthy’ was daarvan de eerste. Voor veel tracks geldt dat ik er na verloop van tijd niet echt verliefd meer op was, waarna ik ze heb verbouwd of zelfs volledig van het album heb geschrapt. ‘worthy’ echter niet. Ik voelde er direct een speciale band mee en dat gevoel is nooit meer weggegaan. Hoewel een heel belangrijke track voor mij persoonlijk, heb ik echter niet het gevoel dat ‘worthy’ per definitie een hit is. Daarom laat ik het hand in hand gaan met ‘lift me from the ground’. Deze samenwerking met Sofie Winterson is juist een heel poppy dancetrack, in het verlengde van Light en We Rise. Doordat er ditmaal een gitaarlaag aan is toegevoegd, is het echter fris, nieuw en een goed voorbeeld van de transitie die ik maak. De hybride tussen analoge instrumenten en een volledig elektronisch geluid, is de voorbode van het nieuwe weg die ik opzoek.”

San Holo is met zijn sets waarin hij zang, gitaarspel en een live Ableton productie mengt een ware podiumsensatie. Hij houdt er deze festivalzomer een druk tourschema op na die hem met name op internationale festivals als Osheaga Festival in Montreal en HARD Summer in Los Angeles, Electric Zoo in New York en Austin City Limits brengt. Vanaf 31 oktober start zijn 30 data tellende Amerikaanse solotour.

Voor Nederland staan optredens op Lowlands (zondag 19 augustus) en 3FM Awards (5 september) op de agenda. “Ik wil altijd vooruit en hoop met mijn nieuwe werk en komende tournee de grenzen van de elektronische muziek en de manier waarop de EDM-community naar muziek luistert verder op te kunnen rekken. Door live te zingen en te spelen, krijgen mijn optredens een veel spannender dynamiek.” Een eigen Nederlandse show wordt binnenkort aangekondigd.

Meer info: sanholo.com.