Toekomstmuziek, hoe klinkt dat eigenlijk? Muziekcollectief LUDWIG presenteert het verleden, heden en de toekomst van elektronische muziek met de evenementenreeks PastPresentFuture. Je wordt meegenomen op experimentele reis, van de eerste experimenten door Edgard Varèse tot de twintigste eeuw met baanbrekende innovaties, muzikanten en componisten zoals Moondog, Gyôrgy Ligeti en Steve Reich. Sirenes, taperecorders, vintage synthesizers en ruimtelijke experimenten passeren de revue en presenteren het futurum.

PastPresentFuture
Tegenwoordig is apparatuur voor iedereen bereikbaar, met één vierkante meter equipment creëer je een totale klankwereld. Technologische ontwikkelingen volgen elkaar razendsnel op en de huidige generatie artiesten laat zich niet begrenzen door genres of disciplines. Maar hoe zal de muziek van de toekomst zich ontwikkelen? LUDWIG beantwoordt deze vraag met PastPresentFuture; een rondreizend live muziek symposium waarbij actualiteit wordt belicht en de toekomst aan zet is.

Van exclusieve ambient set tot custom-made beleving
In elke stad wordt de samenwerking aangegaan met een reeks aan bijzonder visionaire artiesten. Zo geeft PastPresentFuture op dinsdag 16 oktober – de vooravond van het Amsterdam Dance Event – een podium aan o.a. Weval in Paradiso, Amsterdam. Doorgaans gaat dit Nederlandse electronicaduo voor smeulende, dynamische elektronica met een voorliefde voor dansbaarheid en epische melodieën. In aansluiting op het futurische programma presenteren zij een exclusieve ambient set. James Oesi, Maarten Vos (Kytopia) en Bram Hakkens storten zich op Steve Reich’s Tehillim met een ongebruikelijk trio van contrabas, modulaire synth en drums. Neuro-musicoloog Artur Jaschke vertelt over de impact van muziek op het brein en Aart Strootman ontketent een mogelijke evolutie met zijn meest recente project: print-yourself 3D instrumenten. De Dutch Classical Talent Award-winnares Diamanda Dramm stelt haar instrument in toekomstperspectief en Interbellum – het ambient/minimal duo Nathan Marcus en Loden Rietveld – onderzoeken met op maat gebouwde instrumenten en audio-reactieve lichtinstallatie de relatie tussen artiest en publiek, met een meeslepende, inzichtelijke beleving als resultaat.

Muzikale ontdekkingsreis
PastPresentFuture strijkt neer op maar liefst 3 locaties – Paradiso in Amsterdam (16-10), het Grand Theatre in Groningen (19-10) en de Stadsgehoorzaal in Leiden (07-12) – met een telkens wisselend programma. Graag geven we iedereen een zo compleet mogelijke blik in de toekomst, daarom nodigen we je uit vanaf 20.30 uur, het programma start om 21.00 uur. De timetable blijft onbekend tot je op locatie bent. Voor meer info: www.ludwiglive.nl.