Deze week verschijnt album1 van San Holo. Met het materiaal op zijn debuutalbum zoekt de artiest de diepte op die hij in traditionele EDM niet meer kan vinden. Op album1 vervaagt San Holo eigenhandig de grenzen tussen post- en progrock, EDM en andere muzikale stromingen. Single brighter days feat. Bipolar Sunshine is deze week uitgeroepen tot Megahit op 3FM. Daarnaast is San Holo een van de eerste bekend gemaakte namen voor Eurosonic Noorderslag 2019.

Na hits als Light, We Rise en I Still See Your Face zoekt San Holo (een pseudoniem van Sander van Dijck) het op zijn debuut muzikaal in de breedte. Hij wil niet blijven hangen in en bewezen geluid. “Het heeft geen zin om mezelf te blijven herhalen. Sowieso kan de traditionele EDM-wereld wel een frisse wind gebruiken. Dat hoop ik met album1 te kunnen leveren.” album1 bevat een twaalftal tracks die muzikaal de diepte in gaan. Een album waarin de achtergrond van San Holo als gitaarspelend artiest onmiskenbaar aanwezig is, maar waarin ook de geest van bands als Explosions In The Sky en Sigur Rós rondwaart. Een werkstuk waarin innovatieve beats over elkaar heen buitelen en de productie van het allerhoogste niveau is, maar waar tegelijk ook een charmante DIY-werkethos vanuit gaat. San Holo ontworstelt zich volledig aan de muzikale beperkingen die de EDM-wereld zichzelf muzikaal heeft opgelegd, terwijl hij er zijn voet nog wel stevig in laat staan. Gelijktijdig wordt uit een keur aan muzikale vaatjes getapt en ontstaat er een geluid dat volkomen origineel en uniek is.

San Holo trad recent op als een van de afsluitende acts op Lowlands 2018 en was met een uitvoering van de nieuwe single brighter days feat. Bipolar Sunshine te zien en te horen in de live uitzending van de 3FM Awards. Een week later is de track tot Megahit gebombardeerd. Rond album1 heeft San Holo een eclectische liveset gebouwd, waarin elementen van een dj-set en San Holo’s live gitaarspel en zang organisch in elkaar zijn verwerkt. De tour brengt hem eerst langs China en Vietnam, waarna een ruim veertig shows tellende Noord-Amerikaanse en Australische tournee volgen. In Nederland is San Holo op 18 oktober te zien tijdens zijn labelnight A Night With bitbirt in de Melkweg tijdens ADE. Ook is hij een van de 29 eerste namen die voor Eurosonic Noorderslag (16 t/m 19 januari 2019) bekend is gemaakt. Die eerste reeks namen wordt traditioneel door de binnen EBU (European Broadcasting Union) verenigde omroepen samengesteld en bestaan uit acts waar veel van verwacht wordt in het jaar dat volgt.

San Holo: “Ik vind dat in dit muzikale landschap het ambacht van het artiest zijn weer meer aandacht verdient. De massa weet niet beter meer dan dat een DJ opkomt, een stickje inplugt en er muziek klinkt. Dat beeld hoop ik te kunnen veranderen, onder meer door zelf live te spelen op het podium en door samen te werken met artiesten met andere muzikale achtergronden. In de muziekgeschiedenis zijn albums waarop een artiest zijn nek uitsteekt uiteindelijk de klassiekers geworden. Ik zeg zeker niet dat album1 zo’n kantelpunt in de muziekgeschiedenis is, maar het is wel ontstaan uit de ambitie de grenzen van de elektronische muziek en de manier waarop de EDM-community naar muziek luistert verder op te kunnen rekken. Als dat lukt, is dit album voor mij een succes.

San Holo album1 is vanaf 21 september te beluisteren via alle streamingdiensten en te koop via onder meer iTunes.