Op woensdag 17 oktober 2018 vindt in het DeLaMar Theater de zesde editie van ADE Green plaats. De toonaangevende conferentie, die ieder jaar plaatsvindt tijdens Amsterdam Dance Event (ADE), is gewijd aan innovatie, duurzaamheid en sociale vraagstukken in de muziek- en evenementenindustrie. Vandaag kondigt ADE Green het definitieve, internationaal-georiënteerde, programma aan.

Tijdens ADE is Amsterdam het middelpunt van de internationale elektronische muziekscene, waar ruim 400.000 muziekliefhebbers bijeenkomen en waarvan ruim 9.000 de conferentie bezoeken. De industrie heeft wereldwijd bereik en impact als geen ander. ADE Green wil die kracht aangrijpen, voor het aanjagen van verandering op grote schaal. Ieder jaar verbindt de conferentie vooraanstaande denkers en vernieuwers, om middels panels, workshops en debatten kennis en ervaring te delen. Centraal staan drie thema’s die de toekomst van de muziek- en evenementenwereld moeten definiëren.

The music industry as an instrument for social change
Het panel Rave for a Revolution! schetst de rol van elektronische muziek als krachtig politiek middel, dat mensen van alle achtergronden verenigt en een stem geeft. Van een massale rave-revolutie tegen politiegeweld in Georgië (Naja Orashvili, nachtclub BASSIANI, GE) en een taboedoorbrekend dance festival in Oeganda (Derek Debru, MTN Nyege Nyege Festival, UG), tot de muzikale roep om vrijheid bij Palestijnse underground raves met Jazar Crew. In Artists Empowering their Communities to Create Change keren we naar artiesten Sam Feldt (NL), Dave Clarke (GB), Vivia-Ann (SP) van Blond:ISH, Dominic Peters (SA) van Goldfish en Tala Mortada (LEB). Zij gebruiken hun status als rolmodel om hun achterban te inspireren zich in te zetten voor maatschappelijke verandering. Power of Brands, met Q-Dance (NL) en Wonderfruit (TH), richt zich op de bedrijvenwereld: moeten ook zij hun invloed aanwenden voor sociale of duurzame doelen, al ligt dit buiten hun core business? Unite the World with Music and Pay it Forward vertelt het verhaal van Shailendra Singh (IN), die via zijn stichting Guestlist4Good – met behulp van artiesten als Hardwell, Martin Garrix en W&W – 128.200 kinderen in India van onderwijs heeft voorzien.

Events as a testing ground for sustainable solutions
Kunnen we milieuvervuiling door plastic afval een halt toeroepen? Tijdens The Future of Plastic geeft Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Stientje van Veldhoven inzicht in de toekomst van ons plastic gebruik. Aansluitend lanceert DJ Sam Feldt (NL), samen met koplopers uit de evenementenindustrie (o.a. AB InBev, ADE, AIR Events, Coca-Cola, DGTL, Grolsch, Heineken, ID&T, Lipton en Vrumona), een initiatief waarmee de ambities om plastic gebruik drastisch omlaag te brengen, te hergebruiken en te recyclen worden vastgelegd. In Cup, Cup, Cup from Waste to Resource delen vertegenwoordigers van Festival Republic (UK), Pukkelpop (BE) en Amsterdam Open Air (NL) hoe zij een duurzamer systeem voor drinkbekers hebben geïmplementeerd. Ook het vervoer van festivalmaterialen, publiek, artiesten en crew zorgt voor een flinke CO2-uitstoot. In The Elephant in the Room: Transport vertelt Tijl Couzy van Lab Vlieland (NL) hoe hij hier voor Into The Great Wide Open succesvolle oplossingen voor vond. De mouwen opstropen en aan de slag gaan kan ook, tijdens de workshop How to Design a Green Strategy door Milan Meyberg (NL), die de leiding nam in DGTL’s streven het eerste circulaire festival ter wereld te worden.

Innovations Shaping the Future of Events
Festivals en evenementen zonder dieselgeneratoren, hoe fix je dat? Tijdens de interactieve sessie Power Rewired worden vijf oplossingen om je energieplan duurzaam te krijgen besproken. In Six Innovations That Will Change the Event Industry krijgen disruptieve startups de volle aandacht. Ooit gedacht aan urinoirs voor vrouwen (Liquid Gold/Weestand, SA), mobiel composteren in 24 uur (Lab Vlieland, NL) of een tent die organisch afbreekbaar is (Comp-a-tent, GB)? Ook uitgelicht worden SeMiLLa (Peter Scheer, NL), een startup die sanitair afvalwater omzet in schoon water en kunstmest, Society in Motion (Hooman Nassimi, IR), die festivals een rol laat spelen bij integratie van nieuwkomers en Afwerking (Jaime de Zwart, NL), dat door verwerking van festival resthout zingeving biedt aan jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt. Food designer Chloé Rutzerveld (NL), die in haar experimentele werk wetenschap, technologie en natuur combineert, neemt bezoekers in Imagine the Food of Tomorrow tot slot mee op reis naar de toekomst van ons voedsel.

Voor toelichting op het programma, zie https://www.amsterdam-dance-event.nl/ade-green/events.