DGTL kondigt duurzaamheidsprogramma voor DGTL Amsterdam 2019 aan 
Het meest sustainable festival van de wereld keert 19 – 21 april terug naar Amsterdam

Vandaag heeft DGTL het duurzaamheidsprogramma voor haar aankomende editie van DGTL Festival Amsterdam 2019 aangekondigd. Het festival is zich sterk bewust van haar milieueffecten en heeft een zeer duidelijk doel; om in 2020 het eerste circulaire en klimaatneutrale festival ter wereld te worden. In 2019 zal het festival een vaste koers blijven varen, gericht op het behalen van hun circulaire ambities. Dit jaar verfijnt het festival enkele van haar circulaire systemen van 2018, terwijl het ook nieuwe duurzaamheidsprojecten start. Tijdens het paasweekend zal DGTL Festival het voortouw blijven nemen wanneer het gaat om duurzame en circulaire evenementen op de NDSM-werf in Amsterdam.

VOEDSELKRINGLOOP SLUITEN
Jaarlijks gaat 1,3 miljard ton voedsel verloren of wordt het verspild, wat neerkomt op ongeveer ⅓ van al het voedsel dat voor menselijke consumptie wordt geproduceerd. Dit is een groot en urgent probleem, dat het milieu enorm beïnvloedt. Daarom introduceerde DGTL vorig jaar ‘s werelds eerste circulaire foodcourt, waarbij voedselafval werd omgezet in compost.
 
In 2019 zet DGTL de volgende stap door haar voedselsysteem om te draaien. In plaats van voedselverspilling te gebruiken voor compost, gebruikt het festival onverkochte en verspilde producten om hun (vleesvrije) maaltijden mee te koken. DGTL draait hiermee – samen met The Food Line-Up, Instock en de Revolution Foundation – het systeem om. Het menu is niet langer gebaseerd op wat bezoekers zouden willen eten, maar op die 30% van de producten die nooit wordt gegeten, afkomstig van de beschikbare reststromen van lokale voedselketens. 

INSTOCK 
Instock, opgericht door supermarktmanagers van Albert Heijn, zag de mogelijkheid om een ​​betere bestemming te creëren voor onverkochte producten. Samen met de steun van Albert Heijn geven ze nieuw leven aan overtollige of imperfecte producten door middel van hun restaurants, producten en cateringservice. Bovendien wil Instock bewustzijn creëren rond voedselverspilling en mensen informeren over de mogelijkheden om dit te voorkomen.

GEEN VUILNISBAKKEN MEER
Op een circulair festival is er geen plaats voor afval. Dus in 2018 maakte DGTL een transitie van het zien van “afval als een probleem” naar “grondstoffen als een oplossing”. Het festival beschouwt afval niet langer als materiaal dat moet worden verbrand of gestort, maar als een verzameling aan waardevolle grondstoffen. Daarom zegt DGTL dit jaar alle vuilnisbakken vaarwel. Het festival biedt drie centrale ‘Resource Collection Points’ voor bezoekers, om een ​​hoge mate van recycling van grondstoffen te garanderen. Alle grondstoffen moeten daar worden verzameld, gereed gemaakt voor scheiding en verwerking. On-site en zichtbaar voor alle bezoekers, zal het festival alle grondstofstromen sorteren, opschonen en verwerken in hun “Recycle Hub“. Deze hub betrekt bezoekers in het proces, met als doel het perspectief van het publiek te verschuiven als het gaat om circulair gebruik van kostbare grondstoffen.
 
TERUGGEVEN AAN DE STAD
Elk jaar keert DGTL Festival terug naar de NDSM-werf, een adembenemend mooi terrein. In plaats van daar een festival te organiseren en alleen maar gebruik te maken van wat de locatie te bieden heeft, kiest DGTL er dit jaar voor om iets terug te geven aan de lokale gemeenschap van de NDSM-werf. Dit jaar ontwerpen drie studenten van het masterprogramma MADE een circulair en modulair object dat een permanente plek krijgt op de NDSM-werf. De constructie zal tijdens het festival functioneren als festivalverlichting. Na het festival wordt de structuur opnieuw vormgegeven om permanent een stedelijke functie te vervullen: openbare verlichting op de NDSM-werf, die de openbare ruimte van de stad Amsterdam verrijkt.
 
INNOFEST
Elk jaar werkt DGTL samen met Innofest om plaats te maken voor innovators en uitvinders om hun cases te testen. Innofest gebruikt toonaangevende Nederlandse festivals als proeftuinen voor innovaties, en verandert hun festivalterrein in living-labs. Dit jaar brengt Innofest drie innovators voort: Litti, Calix en Mobiele Stroom.

Op een festival is het gooien van sigarettenpeuken op de grond niets nieuws, met asbakken die nergens in de buurt te vinden zijn. Dit creëert een aanzienlijke stroom peuken op de grond, die bijna elk festival als een probleem ervaart. Studenten van NHL University of Applied Sciences ontwikkelden de Litti, een asbak en aansteker in één. In 2019 zal DGTL de Litti op grote schaal uitproberen.

Naast de Litti, zal DGTL Calix testen, dit zijn 3D geprinte bekerhouders voor festivalbezoekers. Ten derde zal DGTL een innovatie testen van Mobiele Stroom, die biogas gebruikt om energie op te wekken, ruimten te verwarmen en lucht te circuleren. DGTL bespaart hiermee een aanzienlijke hoeveelheid CO2-uitstoot. 

DUURZAME ARTISTHANDLING
In 2019 zal DGTL haar artiesten zo duurzaam mogelijk vervoeren en accommoderen. Dit is de eerste keer dat het festival artiesten verwelkomt in het circulaire hotel Jakarta in Amsterdam. Hotel Jakarta heeft een energieneutraal gebouw en is daarmee een van de duurzaamste hotels van Nederland. Op het gebied van transport worden alle artiesten van DGTL dit jaar vervoerd in elektrische voertuigen.
 
MILIEUVRIENDELIJKE TOILETTEN
Ook zal DGTL Festival in 2019 composttoiletten van KAKIS inzetten. Composttoiletten gebruiken de natuurlijke processen van ontbinding en verdamping om menselijke uitwerpselen te recyclen. De uitwerpselen die via de toiletten binnenkomen, bestaan voor meer dan 90% uit water, dat wordt verdampt en via het ontluchtingssysteem naar de atmosfeer wordt teruggevoerd. De kleine hoeveelheid overblijvend vast materiaal wordt omgezet in nuttige bemesting door natuurlijke afbraak.

VERFIJNEN VAN DE CIRCULAIRE SYSTEMEN VAN 2018
Het belangrijkste onderdeel van elke duurzaamheidsstrategie is de nulmeting of analyse. Verandering najagen zonder een overzicht te hebben van de impacts van het evenement is zeer inefficiënt. Daarom introduceerde DGTL in 2017 de Material Flow Analysis (MFA) binnen de festivalindustrie, wat een duidelijk momentopname is van het metabolisme van DGTL: grondstofstromen die het festival in- en uitstromen en de verschillende soorten effecten waarmee deze stromen worden geassocieerd. De MFA kwantificeert de stromen van materialen, energie en water die door het festival stromen. DGTL zal voor het derde jaar op rij een MFA op DGTL Amsterdam 2019 uitvoeren om hun circulaire prestaties te meten.
 
Een van de meest zichtbare componenten van het duurzaamheidsprogramma is het gebruik van het hardcup-systeem. Bezoekers krijgen niet langer drankjes geserveerd in wegwerp softcups, maar in herbruikbare hardcups. Dit bespaart niet alleen een enorme hoeveelheid plastic afval, maar maakt ook dat bezoekers reflecteren op hun huidige “lineaire” gedrag (take-make-waste) en het geeft een nieuw perspectief op het hergebruik van kostbare hulpbronnen.
 
Wat energie betreft, schuwt DGTL de uitdagingen van de energietransitie niet, in feite omarmt het festival hen. DGTL Festival werkt altijd met een slim energieplan, waarbij het energieverbruik van het elektriciteitsnet en andere duurzame bronnen wordt gemaximaliseerd. Dit jaar heeft DGTL Festival de doelstelling om voor 100% op windenergie afkomstig van het energienet van de stad Amsterdam te draaien.  

VOLLEDIGE DUURZAAMHEIDSPROGRAMMA
In de komende weken zal DGTL de laatste toevoegingen aan het duurzaamheidsprogramma bekendmaken. Stay tuned!

AWARDS
DGTL heeft voor haar duurzame inspanningen dit jaar al drie awards in ontvangst mogen nemen. Vorige week won het namelijk de International Greener Festival Award, wat DGTL het meest sustainable festival ter wereld maakt. Eerder dit jaar won het al de Greener Transport Award en de Outstanding Award van de A Greener Festival Awards.

Info: https://dgtl.nl