Verduurzaming staat hoog op de prioriteitenlijst van de Nederlandse festivalindustrie. De duurzaamheidsinitiatieven van de Amsterdamse festivalorganisatie DGTL zijn niet onopgemerkt gebleven en dus zijn ze recentelijk bekroond tot het meest duurzame festival ter wereld.  De ambitie is om met DGTL Amsterdam in 2020 het eerste volledige circulaire festival ter wereld te zijn. Maar waar de organisatie op circulair gebied al ver is, valt er op het gebied van CO2-uitstoot nog veel winst te behalen. Dit jaar lanceren ze een online webtool waarmee artiesten, leveranciers en binnen- en buitenlandse bezoekers in de aanloop naar muziek festival DGTL Amsterdam 2019 hun CO2-voetafdruk kunnen berekenen en compenseren.

Nadat artiesten, bezoekers en leveranciers hun vertreklocatie en transportmiddel in de zogenaamde ‘Zero Emission’ webtool applicatie hebben geregistreerd, berekent de tool precies hoeveel CO2-uitstoot hier tegenover staat. De webtool registreert niet alleen de CO2-emissies van individuele gebruikers, maar óók de real time uitstoot van alle deelnemers aan het festival bij elkaar om inzichtelijk te maken wat ze samen genereren én wat ze samen kunnen bijdragen. Met de introductie van deze CO2-calculator wil DGTL haar bezoekers bewust maken van hun CO2-uitstoot, de mogelijkheid bieden dit te compenseren en de overgang naar een circulaire economie in een stroomversnelling brengen.

De Zero Emission tool berekent de CO2-uitstoot van de reis naar DGTL Amsterdam en maakt het meteen mogelijk deze uitstoot te compenseren door twee verschillende projecten te ondersteunen: Trees for All, dat investeert in een groene en gezonde aarde door wereldwijd bos aan te planten en te herstellen, en COzero waarbij CO2-emissierechten kunnen worden gekocht en vernietigd, met als doel emissierechten duurder (en daarmee onaantrekkelijker) te maken. 

Elk jaar verwelkomt het festival DGTL Amsterdam 45.000 bezoekers uit meer dan vijftig landen, artiesten uit alle delen van de wereld en leveranciers uit verschillende regio’s. “DGTL heeft zich de afgelopen jaren met succes ingezet voor haar duurzame ambities. De CO2-uitstoot van DGTL wordt echter voor veruit het grootste deel veroorzaakt door het reizen en transport van onze bezoekers, artiesten en leveranciers. Als we onze duurzame ambities willen waarmaken, moeten we verantwoordelijkheid nemen voor de totale milieu-impact die we veroorzaken: zowel voor, tijdens als na het festival”, zegt Jasper Goossen, oprichter van DGTL. “Met de CO2-calculator die we samen met ABN AMRO hebben ontwikkeld, zijn we het eerste festival ter wereld dat op deze manier bewustzijn creëert voor de CO2-uitstoot van haar bezoekers, artiesten en leveranciers. Hiermee bieden we hen niet alleen inzicht in hun gezamenlijke CO2-uitstoot, maar geven we hen óók mogelijkheden dit te compenseren. Tijdens DGTL Amsterdam ligt de focus altijd op voorkomen en verminderen, we proberen dan ook elk jaar manieren te vinden om uitstoot te voorkomen, maar voor de overige uitstoot, is het beste wat we op dit moment kunnen doen compenseren.” 

Zero Emission Tool: https://zero-emission.dgtl.nl.