Op 9, 10 en 11 Augustus 2019 vindt de negende editie van Paradigm Festival plaats op het Paradigm-terrein in Groningen. Het jaarlijks terugkerende evenement zal ook dit jaar drie dagen en drie nachten toegankelijk zijn voor duizenden bezoekers. De organisatie heeft voor de komende editie wederom een zeer gevarieerd programma samengesteld. Naast het muzikale aspect is er veel aandacht voor de creatieve en artistieke beleving. Zo zullen verschillende kunstenaars en performing arts artiesten uit binnen- en buitenland hun werk vertonen.

Line-up
Eerder dit jaar werden de eerste en tweede lichting artiesten aangekondigd. Deze week is volledige line-up naar buiten gebracht. Het programma, bestaande uit meer dan 100 artiesten, is gevarieerder dan ooit. Het is een mix van frisse nieuwe talenten versus internationaal gelauwerde namen. Een greep uit de artiesten die naar Paradigm Festival 2019 komen: British Murder Boys (Surgeon & Regis), DJ Rolando, Speedy J, Octave One, Margaret Dygas, Alienata, Inga Mauer, Dexter, Francesco Del Garda, SHDW & Obscure Shape, The Horrorist, Red Axes, Xosar en DJ Assault.
De iconische Paradigm-stages, die veelal van restmaterialen zijn gemaakt, worden gedurende het weekend gecureerd door verschillende labels en collectieven. Een bijzondere samenwerking is die met Stichting EMS. Hun stage staat in het teken van performing arts met lokale acts als Teddy’s Last Ride en (inter)nationaal gerenommeerde namen als Arno Schuitemaker en Robbie Thomson.

Camping
De bezoekers van het festival kunnen dit jaar overnachten op de nieuwe Paradigm Festival boscamping, die op vijf minuten lopen van het festivalterrein ligt. Begin dit jaar is er begonnen met de aanleg van deze nieuwe boscamping, gelegen in het bosrijke gebied van de vloeivelden van het voormalige SuikerUnie terrein. Vrijwilligers van Paradigm en studenten van Terra Groningen hebben de handen ineen geslagen om het project te realiseren.

Verduurzaming
Een van de kernwaarden van de organisatie is duurzaamheid. Paradigm is al jaren bezig om haar ecologische voetafdruk, zowel voor als achter de schermen, zo veel mogelijk te verminderen en ook voor het aankomende festival is dit niet anders. Er worden geen plastic bekers en munten meer gebruikt, maar er is gekozen voor een statiegeld-systeem en een pin-only betalingssysteem. Er worden zogeheten ‘slimme aggregaten’ ingezet die werken op biodiesel. Daarnaast is het food court vegetarisch en wordt er wederom samengewerkt met Innofest. Een mooi project dat door deze samenwerking tot stand is gekomen is de ontwikkeling van hennep-polsbandjes door Tessa Hesseling.

Op www.paradigmfestival.com is meer informatie te vinden over tickets, line-up en faciliteiten. Tevens gebruikt Paradigm ook haar facebook pagina’s voor informatievoorziening omtrent het festival, andere grote producties en clubnights (www.facebook.com/clubparadigm of www.facebook.com/paradigmfestival).