Denk kunstzinnige manshoge installaties, adembenemende visual art shows en beats van onder andere Einmusik, Sandrien & Carlos Valdes en Samuel Deep & Ferro, tegen de achtergrond van een weelderig eiland. Dit is ‘Festival De Achtertuin’, het nieuwe Rotterdamse festival dat op 18 juli het terrein van Outdoor Valley overneemt, door elkaar schudt en weer helemaal in de oude staat teruggeeft. Want met respect voor de natuur moet ‘Festival De Achtertuin’ met onder andere een 100% vegetarische keuken, gebruik makend van groene stroom en een statiegeldsysteem een van de duurzaamste festivals van Nederland worden.

“We zijn direct verliefd geworden op het terrein”, vertellen Rosaline Tóth en Joost van der Linden, de twee initiatiefnemers van ‘Festival De Achtertuin’. Samen met Niels Bal en Larrie G (beter bekend als DJ Warren Fellow) organiseren zij het festival. Het terrein is het beste te omschrijven als een groene, avontuurlijke oase met kreekjes liggend in het Hoge Bergse Bos, oftewel de achtertuin van Rotterdam. Het terrein is onderdeel van Outdoor Valley, het outdoorcentrum in Bergschenhoek, dat alleen door de rivier de Rotte wordt gescheiden van de noordkant van Rotterdam. Blikvanger is de 35 meter hoge klimberg met binnenin een ruimte waar het Rotterdamse ambient label No Hay Banda de muziek cureert. “Het terrein leent zich perfect voor wat wij willen met een festival. Een beleving neerzetten waar kwalitatieve house zich mengt met veel visuele kunst, design en installaties. Ondanks dat het terrein van zichzelf al prachtig is, steken we veel tijd in de aankleding. ‘Festival De Achtertuin’ moet je een warm en welkom gevoel geven met een unieke beleving in de surrealistische wereld van een achtertuin.”

Duurzaam en met respect voor de natuur
Een belangrijk onderdeel van ‘Festival De Achtertuin’ is duurzaamheid. Veel kunstinstallaties zijn gemaakt van hergebruikt materiaal, de stroom is groen, op diesel lopende aggregaten zijn taboe, bekertjes, bordjes, messen en vorken krijgen statiegeld of zijn biologisch afbreekbaar en het eten is 100% vleesvrij en zoveel mogelijk biologisch. Joost van der Linden: “We voelen allemaal dat we verantwoordelijk met de wereld om moeten gaan. Daarom willen wij in zoveel mogelijk facetten van het festival zo duurzaam als mogelijk zijn. We gaan hier ver in, maar zijn ons ervan bewust dat het ook altijd weer beter kan.” Het bewust worden van duurzaamheid wil het festival subtiel overbrengen met behulp van initiatieven als Messy People. Dit is een nieuwe, interactieve beweging die duurzaamheid op een humoristische en laagdrempelige manier wil overbrengen.

Line-up
‘Festival De Achtertuin’ kent twee intieme podia gecureerd door de Rotterdamse labels Infinite Depth (melodic techno) en No Hay Banda (ambient/experimental) en twee grote stages met een uitgekiende programmering. Dit zijn de eerste bevestigde artiesten.

MAINSTAGE
Einmusik (live)
Colyn
VNTM (live)
Mitch de Klein
Unders
Yør Kultura

HOUSE STAGE
Sandrien B2B Carlos Valdes
Samuel Deep B2B Ferro
Philou Louzolo
Warren Fellow
Vuur B2B Tosh

Info & tickets: https://festivaldeachtertuin.nl.