‘Zenles In Een Wereld Vol Lawaai’. Dat is de titel van het langverwachte nieuwe boek van top-dj Charly Lownoise (echte naam: Ramon Roelofs) dat vandaag bij Uitgeverij Kosmos verschijnt. Omdat de geplande officiële boekpresentatie vanwege het coronavirus vandaag niet door kon gaan, bedacht de schrijver vorige week een alternatief plan. Afgelopen donderdag trok hij naar De Pier in Scheveningen om daar het boek te vieren met een eigen dj-set, afgerond met een duik in de Noordzee. Ramon nam zijn eigen cameraman mee die dit unieke mini-evenement vastlegde en ook RTL Boulevard maakte er een item van. Ramons video daarvan staat vanavond vanaf 20.00 uur op zijn eigen social media:

https://www.charlylownoise.com/youtube

https://www.instagram.com/charlylownoise/

“Het was voor mij echt geen optie om de boekrelease ongemerkt voorbij te laten gaan”, licht Ramon (Den Haag, 17 juni 1968) toe. De mensen van de uitgeverij en ik hebben onze ziel en zaligheid er in  gelegd en we zijn enorm trots op het eindresultaat. Toen bleek dat de boekpresentatie die we voor ogen hadden in Den Haag vanwege het coronavirus niet kon plaatsvinden, zocht ik naar een goed alternatief. Dat diende zich aan: een boekpresentatie op De Pier. Zonder genodigden maar wel met een Happy Hardcore dj-set. Gevolgd door een duik in de Noordzee, wat ik trouwens dagelijks doe! Waarom daar? Omdat deze plek het contrast in mijn leven perfect weergeeft: de rust en ruimte van de zee -met op de achtergrond de rollende golven en de fraaie blauwe lucht- versus de decibellen en 170 beats per minute die ik uit mijn dj-booth over een lege Pier liet knallen. Dat contrast is tevens de rode draad van het boek: Zen zijn in een wereld vol lawaai.”

Coronavirus

Door het coronavirus is het leven zoals we dat kenden in één klap radicaal veranderd. Alsof er aan de noodrem is getrokken, en we met een piepend geluid ineens tot stilstand kwamen. Ramon ziet een overduidelijke parallel met zijn eigen leven. “Het coronavirus als metafoor voor mijn eigen burn-out, waarna een noodzakelijke periode van rust en contemplatie volgde die haaks stond op mijn bizar drukke leven ervoor, en het besef dat het anders moest. In het boek zeg ik ook ‘ik zie mijn ineenstorting als een zegen’. Die collapse deed me namelijk realiseren dat ik zo niet verder kon gaan en bleek in die zin dus een zegen.”

Charly Lownoise

Charly Lownoise is de artiestennaam van Ramon Roelofs uit Den Haag. Ramon is al meer dan 25 jaar succesvol producent van happy hardcore. In de jaren 90 bracht hij deze wereldwijd razend populaire muziekstijl samen met Mental Theo (als dj-duo Charly Lownoise & Mental Theo) tot grote hoogte. Het iconische dj-duo mag gerust als nationaal muzikaal erfgoed worden bestempeld. In de jaren negentig scoorden ze hit na hit (‘Wonderfull Days’, ‘Stars’, ‘Your Smile’ en ‘Hardcore Feelings’); gouden platen en miljoenen fans over de hele wereld. Om hun 25-jarige jubileum groots te vieren, maakten Charly Lownoise & Mental Theo vorig jaar een comeback en verkochten ze onder meer tweemaal de Amsterdamse Ziggo Dome uit. Het duo zweepte eigenhandig de hype rond dé muziekstijl van de 90’s -de happy hardcore– opnieuw tot ongekende hoogte op. En wist menig bezoeker van de meeste grote festivals afgelopen zomer zowel te ontroeren als in extase te brengen door ze mee te voeren naar de nineties, naar de tijd van de grootste jeugdcultuur die Nederland ooit heeft gekend.

Maar het bestaan van een top-dj is vooral erg zwaar: lange dagen, veel optredens op allerlei plekken, slapen in onpersoonlijke hotelkamers. Ook de roem eist z’n tol. Niet iedere dj is daartegen bestand. Het leven van Ramon kwam tot rust toen hij zich ging verdiepen in zen en meditatie. Dj is hij gebleven, maar met veel aandacht voor de spirituele kant van het leven. 

In ‘Zenles In Een Wereld Vol Lawaai’ vertelt hij over zijn pad en geeft hij de lezer lessen mee, zoals: ‘De route naar een goed leven kent geen afstand of tijd.’ Sinds 2009 is hij ook werkzaam als zenleraar. Ramon schreef al eerder een boek. In 2007 verscheen zijn debuut ‘Autobiografie van een dj: Charly Lownoise, dj in de grote mensen wereld’. 

Ramon: “De afgelopen twintig jaar heb ik een pad van persoonlijke ontwikkeling bewandeld, waar ik ontzettend veel van geleerd en misschien nog wel meer van afgeleerd heb. De eerste tien jaar volgde ik meditatiecursussen en retraites, later ging ik zelf meditatie- en yogalessen geven. In mijn nieuwe boek wil ik de lezer meenemen in mijn zoektocht, en inspiratie geven voor een gebalanceerd leven.”

When will people ever learn, wonder will they ever turn

From their suicidal course, heading straight for war

I want the Goodlife, give me the Goodlife

Zenles in een wereld vol lawaai | Charly Lownoise | 9789021575681 | 240 pagina’s | € 20,00 | Paperback | ISBN e-book 9789021575698 |€ 9,99 |Verschijnt op 12 mei 2020.