Sinds de mid jaren ’90 kleurt Amsterdam in oktober zwart met geel voor het Amsterdam Dance Event (ADE). In de afgelopen vijfentwintig jaar is ADE uitgegroeid tot een van de belangrijkste en grootste evenementen in de dance industrie wereldwijd. Hoewel dit jaar het grootste evenement had moeten zijn dat ADE ooit gezien heeft, wordt de industrie het zwijgen opgelegd door COVID-19. Om dit memorabele moment toch niet helemaal in stilte voorbij te laten gaan bundelde ADE de krachten met de getalenteerde regisseurs Joost Biesheuvel en Boris Acket om een unieke campagnefilm te maken, die niet alleen de liefde voor dance viert, maar ook de stilte waarin we nu leven.
 
Je kun de video hier kijken.
 
Het idee achter de campagnefilm was om de stilte af te beelden als een essentieel onderdeel van de muziek. Het was Mozart die zei dat “muziek niet in de noten zit, maar in de stilte ertussen”. Als je het op die manier bekijkt en uitzoom, zou 2020 kunnen worden gezien als een oorverdovende stilte binnen de club-, evenementen-, en muziekindustrie die ongelofelijk hard worden getroffen door de COVID-19 maatregelen. Nu alle clubevenementen van het Amsterdam Dance Event zijn afgelast en de industrie hard getroffen wordt, moest er iets zinnigs worden gezegd over de stilte. Joost en Boris besloten om te kijken naar het gebruik van stilte in muziek en de manier waarop je zonder stilte ritmes en melodieën geen vorm kan geven.
 
Het resultaat is een muzikale compositie geschreven en geregisseerd door Joost Biesheuvel en Boris Acket die het ontstaan van muziek door stilte illustreert. Een sonische geboorte, door stilte. In het begin was er alleen geluid; alle frequenties worden tegelijkertijd gehoord, maar door stilte toe te voegen ontstaat er ritme in de chaos. Door stilte in muziek toe te voegen hoor je opeens de verschillende frequenties en melodieën in de muziek.
 
Om het concept te illustreren werd in samenwerking met Lumus Instruments een 20x4m lichtinstallatie gebouwd en geprogrammeerd om alle geluidsaspecten van de muzikale compositie te visualiseren. Dansers in reflecterende pakken komen tot leven, zodra de muzikale compositie uit het lawaai stijgt. De film illustreert de geboorte van muziek die voortkomt uit stilte.
 
ADE 2020 zal waarschijnlijk de geschiedenis in gaan als de stilste editie ooit. Ondanks dat wordt mede dankzij deze video een ode gebracht aan de muziek, de muzikanten en muziekliefhebbers die ondanks de stilte waarin zij nu leven weten dat er in de toekomst nieuwe noten gespeeld zullen worden!

Crew:
Regisseur: Joost Biesheuvel
Regisseur & scenografie: Boris Acket
Installatie: Lumus Instruments
D.P: Zeeger Verschuren
A.C: Christiaan van Dijk
Gaffer: Chris van Marle
Best-boy: Alexander Karl Ubelhor
Grading: Ruben Labree
 
Muziek:
Boris Acket & Joost Biesheuvel
 
Choreo: 
Nicola Balhuizen Hepp
 
Dansers:
Camilla Bundel
Rebecca Collins
Uri Eugenio
Lo Walther Boer

Locatie:
LOFI Amsterdam