Eindelijk is het zover: na een lange, sobere corona-periode waarin social distancing de norm was, mogen we nu weer samen komen om het leven te vieren. Festival De Achtertuin heeft vorig jaar noodgedwongen een mini-editie gehouden, maar kan nu niet wachten om het oorspronkelijke plan in werking te zetten. Een tweedaags festival waar een fantastische line-up met onder anderen Benny Rodrigues, ANOTR, Einmusik, VNTM en Sandrien, verschillende stages en kunstzinnige installaties de bezoeker in een andere wereld doen wanen.

Een groene oase op slechts een steenworp afstand van Rotterdam

Op vrijdag 16 en zaterdag 17 juli vindt de eerste echte editie van Festival De Achtertuin plaats bij Outdoor Valley in Bergschenhoek, op steenworp afstand van Rotterdam. Joost van der Linden, organisator van Festival De Achtertuin: “Vorig jaar waren we vereerd dat we als één van de weinige festivals een ‘coronaproof’ mini-editie mochten organiseren, maar nu zijn we meer dan klaar voor het echte werk.” Medeorganisator Rosaline Tóth beaamt dit: “We zijn ontzettend dankbaar dat we nu als eerste Rotterdamse festival na zo’n lange tijd het seizoen mogen openen. We gaan echt voor de ultieme festivalbeleving, die ‘ouderwets’ feestelijk aanvoelt.”

Kunst, visual art en verrassende line-up

Beleving staat centraal bij Festival De Achtertuin; er kan heerlijk worden rondgedwaald tussen de kunstzinnige installaties, visual art, art performances en creatieve invullingen door acteurs tegen de achtergrond van een weelderig eiland. Zo is er een real life experience, verzorgd door 50:Hertz; een muziekbeleving met een theatrale twist. Naast de creatieve invulling is er een indrukwekkende line up met namen als Analog Kitchen (live), ANOTR, Chris Stussy, Colyn, Sandrien, Benny Rodrigues, Einmusik, Prunk, HOLLT, Luuk van Dijk, Mitch de Klein, Philou Louzolo en nog véél meer. De dj’s staan enorm te popelen om weer achter de draaitafels te kruipen. Zo zegt VNTM: “Het is voor mij de eerste in een lange reeks optredens en het voelt bijna alsof het mijn eerste gig ooit is. Ik heb er vooral heel erg veel zin in; de spanning zal na de eerste plaat wel weg zijn!”

Van diensten draaien op de IC, naar draaien bij De Achtertuin

Een bijzondere naam op de line-up is Strijkplanksessie; een trio bestaande uit drie jongens die werkzaam zijn in het ziekenhuis. Een van hen is Jesse Slob, die tijdens de eerste coronagolf als zaalarts op de IC in het Rotterdamse Ikazia ziekenhuis heeft gewerkt. Vooral in deze periode heeft hij veel overuren gewerkt en voelde de hele situatie soms surrealistisch. Inmiddels werkt hij op de IC in het HagaZiekenhuis in Den Haag en ziet hij de IC de afgelopen maand een stuk rustiger worden. “Het voelt heel onwennig dat we nu op een festival mogen draaien”, zegt Jesse hierover. “Maar het normale leven moet op een gegeven moment toch weer door. Ik luister naar de experts en de overheid en hoop dat dit de afsluiting is van een sombere periode. We kijken er enorm naar uit om te draaien bij Festival De Achtertuin. Om samen met het publiek te vieren dat het nu weer kan. In de geneeskunde zijn we veel bezig met het voorkomen en genezen van ziekten, maar het vieren van gezondheid en het leven is ook belangrijk.”

Beleving en duurzaamheid gaan hand in hand

De naam zegt het al een beetje: bij Festival De Achtertuin staan duurzaamheid en respect voor de natuur hoog in het vaandel. Dankzij o.a. groene stroom, een 100% vegetarische keuken, stages van hergebruikte materialen en een statiegeldsysteem draagt de bezoeker al dansend zijn steentje bij. Ook zijn er zogenaamde ‘Afval Obers’ aanwezig; in plaats van het serveren van drankjes komen zij afval ophalen. Zo wil de organisatie niet alleen de ultieme festivalbeleving bieden, maar streeft ze er ook naar één van de duurzaamste festivals van Nederland te worden.

Tickets, line-up en openingstijden

Ook meevieren dat we het leven weer een beetje terug hebben? Tickets zijn nu verkrijgbaar via  www.festivaldeachtertuin.nl. ‘Stipte Spreeuw’-tickets voor 16 of 17 juli kosten €45,30 inclusief servicekosten. Voor €75,30 inclusief servicekosten koop je een Weekender, die beide dagen toegang tot het festival geeft. Wees er in ieder geval snel bij; er is slechts plek voor 3000 bezoekers per dag.

Openingstijden:
Vrijdag 16 juli: 12:00 – 23:00
Zaterdag 17 juli: 12:00 – 23:00

LINE-UP:

Vrijdag 16 juli:

ANALOG KITCHEN (live) // ANOTR // CHRIS STUSSY // COLYN // HIGH SOUNDSYSTEM // HOLLT (live) // KRY // KIND OF ONE // LUUK VAN DIJK // PRILDRIN (live) // PRUNK // PORTABLE PARADISE // STRIJKPLANKSESSIE // THE ARTIFICIAL DANCE PARTY (live)

Zaterdag 17 juli:

BENNY RODRIGUES // BESWERDA // CARLOS VALDES // CHERYL // CONVOLUTE // EINMUSIK // FERRO B2B SAMUEL DEEP // MITCH DE KLEIN // NHÂ (live) // NORAJ CUE // PHILOU LOUZOLO // PRECURSOR // ROWDY (live) // UNDERS // SANDRIEN // SENSES OF MIND // STRIJKPLANKSESSIE// VNTM (live) // TOSH B2B VUUR // WARREN FELLOW // YØR KULTURA