Zaterdag hebben in totaal zo’n 70.000 mensen uit de evenementen- en festivalbranche samen met hun bezoekers hardop hun stem laten horen in zes grote steden en de stilte doorbroken. De boodschap ‘Unmute Us!’ is luid en duidelijk: de evenementenbranche moet gelijk behandeld worden als soortgelijke sectoren en dus gewoon weer open. 

Meer dan 2000 partijen uit de evenementen- en festivalsector zijn samen met hun achterban de straat opgegaan in Eindhoven, Groningen, Nijmegen, Utrecht, Rotterdam en Amsterdam. De protestmarsen werden kracht bijgezet door optredens van DJ’s en artiesten zoals Ryan Marciano, Joris Voorn, Goldband, Bizzey, Sandrien en Joost van Bellenen toespraken door prominenten zoals Kluun, Tim van Delft (De Staat), Lusanne Bouwmans (D66) en Michiel Veenstra (3FM) vanaf tientallen speciaal voor ‘Unmute Us!’ gebouwde praalwagens. Met verspreid over zes steden 100.000 deelnemers, geldt ‘Unmute Us!’ als een van de grootste en meest zichtbare publieke protestbewegingen in Nederland tijdens de coronapandemie. 

“Ik heb de hele dag zoveel kippenvel. Dit is onze scene, dit is waar we voor leven. Blije mensen, muziek en positiviteit. Ik besef me eigenlijk nu pas hoe ontzettend ik dit gemist heb” – Bram Merkx (initiatiefnemer ‘Unmute Us!’)

“We hebben vandaag het best mogelijke visitekaartje afgegeven. Dat een ambitieus idee in zo’n korte tijd kan uitgroeien tot een heuse beweging is tekenend voor ons vakgebied. Ik ben apetrots op onze hele branche. We verwachten nu snel een reactie vanuit Den Haag” – Jasper Goossen (mede-eigenaar Apenkooi Events)

“Bekijk de foto’s en leg mij het verschil uit met wat we ieder weekend in de media zien!” – Lotte van den Broek (bezoeker)

In Amsterdam reden vanaf startpunt de RAI tien praalwagens, gehost door onder meer Apenkooi Events, Vunzige Deuntjes, Ziggo Dome en Awakenings hun route. Ongeveer 40.000 mensen liepen mee. In Groningen zijn vanaf startpunt Concourslaan zeven wagens ingezet, met 12.500 deelnemers en in Utrecht zijn vanaf het Lepelenburg samen met acht wagens van onder meer Soenda, Down The Rabbit Hole en Kultlab een tienduizendtal mensen op de been gekomen. In Nijmegen trok de protestmars via de Waalkade door de stad, in Rotterdam liepen duizenden mensen van het Wilhelminaplein naar het Stadhuisplein en in Eindhoven werd in overleg met de gemeente gedemonstreerd op het Ketelhuisplein. In alle gemeenten heeft de evenementen- en festivalbranche wederom  aangetoond dat zij weten hoe veilig en verantwoord georganiseerd moet worden. ‘Unmute Us!’ is niet alleen een protestbeweging, het onderstreept andermaal de hoge mate van professionaliteit die er in Nederland is op het gebied van evenementenorganisatie. Een expertise waar wereldwijd naar gekeken wordt en die niet verloren mag gaan.

Tijdens ‘Unmute Us!’ werd het onbegrip over de willekeur van het kabinetsbeleid rondom evenementen hardop uitgesproken. De ‘Unmute Us!’ organisatie vindt dat het doorgaan van sportevenementen, van voetbal tot Formule 1 bewijst dat grootschalige publieksevenementen wél kunnen en de druk op de zorg hierdoor niet exponentieel groeit. De boodschap: Stop het meten met twee maten! Wij eisen dat per 1 september 2021 evenementen weer mogen plaatsvinden met een volledige capaciteit. 

De boodschap is gehoord, ‘Unmute Us!’ heeft het hele land weten te mobiliseren, nu is het aan het kabinet om stappen te zetten.