Tweede ‘Unmute Us!’ protest brengt meer dan 150.000 mensen op de been

Massale roep om openstelling evenementen- en festivalsector grootste landelijke protest ooit

Zaterdag zijn verspreid over tien steden meer dan 150.000 mensen de straat op gegaan om de onmiddellijke opening van de Nederlandse evenementen en festivals te eisen. Het tweede ‘Unmute Us!’ protest is een vervolg op de demonstratie van 21 augustus en werd ondersteund door meer dan 4.000 organisaties uit de evenementenbranche en meer dan 425 artiesten en sprekers. NPO 3FM paste zaterdag de programmering aan voor een speciale 3FM x Unmute Us uitzending. Vanuit zeven steden werd live verslag gedaan in een drie uur durende uitzending tijdens het protest. 

Als ware het een Love Parade reden 116 trucks hun routes door Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Enschede, Groningen, Leiden, Maastricht, Nijmegen, Tilburg en Utrecht. Nooit eerder is in Nederland een protest zo grootschalig in meerdere steden tegelijk gevoerd. De boodschap is duidelijk: Stop de willekeur en open alle grootschalige evenementen. De opening van sportevenementen zoals betaald voetbal en afgelopen weekend de succesvol verlopen Formule 1, bevestigen dat – gecombineerd met Testen voor Toegang en met de resultaten van Fieldlab Evenementen – alle evenementen weer open kunnen zonder dat de druk op de zorg exponentieel groeit. “Na vandaag kan onze beweging niet meer genegeerd worden. Het eerste ‘Unmute Us!’ protest heeft aanvankelijk niet geleid tot directe reactie vanuit Den Haag, maar als het nu stil blijft is het kabinet echt alle realiteitszin verloren”, aldus Jasper Goossen, mede-eigenaar Apenkooi Events, initiatiefnemer ‘Unmute Us!’. “Ik ben apetrots op zowel de uitstekende organisatie per stad als de steun voor onze sector die vanuit zoveel onverwachte hoeken is gekomen. Deze steun hadden we als sector echt nodig om ons weer op te richten voor een nieuw seizoen volgend jaar.”

In alle tien de gemeenten heeft de evenementen- en festivalbranche wederom aangetoond dat zij weten hoe veilig en verantwoord georganiseerd moet worden. ‘Unmute Us!’ is niet alleen een protestbeweging, het onderstreept de hoge mate van professionaliteit die er in Nederland is op het gebied van evenementenorganisatie. Dat geluid blijft niet onopgemerkt. “Het is van het hoogste belang dat evenementen weer gaan plaatsvinden. De economie heeft er baat bij, mensen hebben er zin in én we weten dat het veilig kan”, aldus D66-kamerlid en waarnemend fractievoorzitter Rob Jetten. “De oranjefeesten in de Johan Cruijff ArenA en op het circuit in Zandvoort laten zien hoe belangrijk grote evenementen zijn voor het land. Laten we niet langer wachten en met Testen voor Toegang mogelijk maken dat we ook weer kunnen genieten van feest en cultuur.”

Ruben Brouwer (directeur MOJO) hoopt oprecht dat we na alle ophef van de afgelopen periode nu eindelijk op een kantelpunt zijn beland. “Onze branche bestaat uit professionals die goed, strak en veilig grootschalige publieksevenementen kunnen neerzetten. Deze tweede vlekkeloos georganiseerde demonstratie bewijst andermaal hoe sterk onze branche op dit gebied is. De evenementenbranche heeft keer op keer aangetoond veilig evenementen te kunnen organiseren. Er kan 14 september dus geen ander kabinetsbesluit volgen dan volledige openstelling.”

De ‘Unmute Us!’ beweging is voortgekomen uit de dancefestivals en heeft in slechts luttele weken de volledige evenementensector én hun bezoekers achter zich weten te scharen. Van de grote buitenfestivals tot zakelijke evenementen, venues, brancheverenigingen, artiesten en meer. Ruim 4.000 organisaties die gezamenlijk de unieke positie, expertise en buitengewone kwaliteit van de Nederlandse festival- en evenementenindustrie onderstrepen. Expertise en kwaliteit die wereldwijd als ‘benchmark’ worden gezien en die niet verloren mogen gaan. De boodschap: Stop het meten met twee maten! Wij eisen dat evenementen per direct weer mogen plaatsvinden onder de voorwaarden van Testen voor Toegang, met een volledige capaciteit. 

De boodschap is gehoord, ‘Unmute Us!’ heeft het hele land weten te mobiliseren, nu is het aan het kabinet om daadwerkelijk stappen te zetten.

UPDATE 13-09-2021:

ORGANISATIE UNMUTE US WOEDEND OVER GERUCHTEN

Regering flirt met nieuwe demonstraties

Ondanks de opnieuw massale opkomst tijdens de Unmute Us protesten van afgelopen zaterdag, komt het kabinet nog steeds niet tegemoet aan de eisen van de evenementenbranche.

Het is onbegrijpelijk dat het kabinet weigert om gehoor te geven aan de wensen van meer dan 150.000 demonstranten en 100.000 mensen die hun brood en bestaan ontlenen aan deze sector. De geruchten dat morgen wordt aangekondigd dat evenementen weer plaats mogen vinden met een capaciteitsbeperking van 75% zijn “een klap in het gezicht van de evenementenbranche,” aldus een woedende Jasper Goossen (Apenkooi Events, initiatiefnemer Unmute Us). “Ons wordt een nieuw zoethoudertje voorgehouden en het lijkt alsof we nu al blij zouden moeten zijn met het nieuws dat er morgen volgt. Maar dit is het doelbewust torpederen van de evenementenbranche en de creativiteit van de nacht. Het is natuurlijk volstrekt niet realistisch om op stel en sprong rendabel evenementen te organiseren op driekwart van de oorspronkelijke capaciteit.” 

“Er verandert echt bar weinig als ik de berichten zo lees,” zegt Darko Esser (woordvoerder Unmute Us Nijmegen). “Dit kabinet blijft stug haar eigen plan trekken. Het riekt naar verdeel en heers: een deel van de sector mag weer aan de slag, terwijl een ander deel op de bank moet blijven zitten. Zo wordt er een wig tussen ons gedreven. Solidair blijven met elkaar in dit verhaal moeten we scherp op het vizier blijven houden. Want onze eis is nog steeds niet ingewilligd, zonder enige betekenisvolle onderbouwing over het waarom.”

De organisatie van Unmute Us wacht in spanning de persconferentie van 14 september af en voert deze week weer landelijk overleg om eventuele vervolgstappen te bepalen.

Info: unmute-us.nl.

UPDATE 15-09-2021:

Evenementenbranche spant kort geding aan tegen de staat

Het besluit van het kabinet om indoor evenementen met een capaciteit van slechts 75 procent te openen, de sluitingstijd van evenementen en clubs op middernacht te houden en de onderhandse vraag of de branche voorlopig geen dance wil programmeren, is de zoveelste teleurstelling voor de toch al murw gebeukte branche. Na twee tevergeefse ‘Unmute Us!’ protesten en ettelijke gesprekken met beleidsmakers, zijn we uitgepraat. Unmute Us, Apenkooi Events, ID&T en MOJO dagen de overheid voor de rechter. Dit wordt ondersteund door de Alliantie van evenementenbouwers en de VVEM. 

De evenementenbranche is verbijsterd over de manier waarop het kabinet omgaat met jongeren en de mensen en bedrijven die in deze branche werken. Uiteraard waren wij verheugd toen er weer zicht op ruimte kwam. Echter, als men ons slechts toestaat om evenementen op 75 procent van de capaciteit te draaien, is dat een verkapte weigering van deze evenementen. Op die capaciteit zijn evenementen simpelweg verliesgevend. Erger is dat er geen enkele onderbouwing is gegeven hoe men op dat arbitraire percentage is gekomen. De uitkomst van de Fieldlab onderzoeken is helder: evenementen kunnen, op vertoon van een coronatoegangsbewijs, veilig worden georganiseerd op volle capaciteit. We hebben bewezen dat evenementen niet bijdragen aan hospitalisaties.

Daarnaast is er voor evenementen een sluitingsverplichting om middernacht. Andermaal een arbitraire en niet onderbouwde beslissing. Waarom kan een evenement of clubavond voor middernacht wel veilig met een coronatoegangsbewijs en is het zodra het een minuut over twaalf is ineens gevaarlijk?

“Dit is echt een doelgerichte actie om onze branche kapot te maken. Ongekend en een dolk in de rug van iedereen die zich de afgelopen 18 maanden aan alle maatregelen heeft gehouden. Ons wordt gevraagd solidair te zijn, maar waar is de solidariteit ten opzichte van ons? Dat we hier zijn beland had niemand kunnen bedenken”, aldus ‘Unmute Us!’ initiatiefnemer Jasper Goossen. Vandaar dat de evenementenbranche zich verenigt en de overheid voor de rechter daagt. Wij eisen dat alle evenementen en clubavonden weer worden toegestaan zonder beperkingen van tijd en capaciteit. Voor evenementen willen we de openingsdatum van 25 september voor de volle 100 procent, zowel overdag als ’s nachts. Ook nachtclubs moeten weer open kunnen mits ze zich houden aan de Fieldlab maatregelen.

We zijn het zat om kind van de rekening te zijn en zo steeds aan de verkeerde kant uit te komen als de overheid met twee maten meet. Dit besluit is een verkapte weigering van onze eisen en een doelgerichte actie om onze branche kapot te maken. (Dance)evenementen en de creativiteit van de nacht worden hiermee te grabbel gegooid. We laten ons niet langer doodzwijgen. Unmute Us!

Unmute Us! Website | Instagram.