Op vrijdag 26 november verschijnt het boek Het RoXY Archief 1988 – 1999 van Cleo Campert’, die jarenlang de huisfotograaf was van de geroemde club. Het boek verschijnt als luxe koffietafelboek (40 x 27 cm) en als onderdeel van een zeer gelimiteerde boxset (500 stuks) waarin ook een exclusieve fotoprint van de RoXY zit. 

Het RoXY Archief is de ultieme ode aan de euforie van de eerste house jaren, aan het wilde en rafelige Amsterdam van eind jaren tachtig. Een voorbeeld van inclusiviteit en diversiteit met iconen als Zubrowka, Harrie Wildeman en Jet Brandsteder. Een ode aan een club zoals er niet eerder was en er ook nooit meer zal zijn.

Het bestaan van Club RoXY is een van de meest bijzondere periodes in de Amsterdamse cultuurgeschiedenis. Opgericht als cultuursalon in 1987, werd de club in 1988 de plek waar de revolutionaire house music voor het eerst voet aan de grond kreeg door het pionierswerk van Eddy De Clercq. Daarmee legde de RoXY het fundament voor het internationale succes van de Nederlandse dance.

Maar de RoXY was meer dan dat.

Het was de plaats waar invloedrijke dj’s als Joost van Bellen, KC The Funkaholic, Dimitri en Johnson tot bloei kwamen. In het kielzog van mede-oprichter Peter Giele werd het een speeltuin voor kunstenaars en performers. Maar bovenal was de club een veilige haven voor bezoekers uit de lhbtq+scene. Allen droegen bij aan de eindeloze, wilde feestnachten, vol creativiteit en zelfexpressie. 

Cleo Campert legde het allemaal vast, tot de laatste dag in 1999, toen het noodlot toesloeg en de club geheel afbrandde. Het archief bleef lange tijd gesloten, meer dan 700 foto’s zijn in dit boek voor het eerst te zien.

Het boek en de gelimiteerde boxset zijn vanaf vandaag beschikbaar voor pre-order via www.hetroxyarchief.nl.
Vanaf 26 november is het boek te koop via verschillende boekhandels.