Westergas haalt in samenwerking met Lumus Instruments en Gemeente Amsterdam het lichtkunstwerk ARCTIC van 13 december tot en met 9 januari naar het Amsterdamse Cultuurdorp. Op deze manier biedt Westergas in de donkere dagen en gedurende de avondlockdown een bijzondere beleving aan de bezoekers van het park. De lichtkunstwerken zijn gratis te bezoeken op Westergas. 

ARCTIC is een audiovisuele installatie door Lumus Instruments, in samenwerking met kunstenaars Chris van Meer en Boris Acket. 
Het unieke lichtkunstwerk, welke speciaal voor Westergas ontworpen is, bestaat uit zestig dynamische lichtpunten, verspreid over de vijver waar voorheen één van de Gashouders stond. Samen met meerdere geluidsbronnen vormen zij een audiovisuele compositie die het verhaal van Westergas symboliseert.

“Het Gashouder terrein was ooit een plek waar de stad haar licht en warmte vandaan haalde. Het hart van een netwerk waarmee de straat verlicht werd door vuur in de Amsterdamse straatlantaarns,” aldus Chris van Meer, “Als ode aan dit gloeiende straatbeeld, blazen kunstenaarscollectief Lumus Instruments leven in het kunstwerk Arctic; een warme oase tijdens de koude en donkere Nederlandse winter.”

Daarnaast verzorgt kunstenares en buurtbewoner Tanja Hess kunstverlichting door middel van projecties op het World Press Photo House en zogeheten Boomgeesten op de bomen aan de Gosschalklaan, welke zijn ontworpen door 5 kunstenaars uit de Staatsliedenbuurt.

De lichtkunstwerken zijn van 13 december 2021 tot en met 9 januari 2022 gratis te bezoeken op Westergas. De speeltijd van ARCTIC is 20 minuten en wordt gedurende de looptijd tussen 16:00 uur en 21:30 uur continue herhaald.