Satori releast op 1 juli zijn nieuwe single ‘Djelem, Djelem’. De release markeert de lancering van zijn eigen label Maktub Records en is gebouwd rond opnames van de legendarische Roma-zangeres Esma Redžepova. ‘Djelem, Djelem’ is een exclusieve samenwerking tussen Satori en het Servische muziekfestival EXIT.

Beluister ‘‘Djelem Djelem’ feat. Esma Redžepova’ hier.

Op ‘Djelem, Djelem’ komen veel werelden samen. Van de muzikale roots van Satori tot zijn opvallende optredens die hem een klinkende naam maken op de internationale (festival)podia. Het Servische festival EXIT, meerdere malen uitgeroepen tot ‘beste festival in Europa’, contacteerde hem tijdens de coronapandemie met een opname van de legendarische, in 2016 overleden, Roma-zangeres Esma Redžepova. Nadat haar zoon hiervoor toestemming had gegeven, ging Satori met haar muziek aan de slag om de soundtrack te maken voor de wederopstanding van het festival. Het resultaat is ‘Djelem, Djelem’.

Deze unieke samenwerking is het idee van EXIT Festival-oprichter Dusan Kovačević. Esma is getuige van de wederopstanding van festivals over de hele wereld, en Esma’s adembenemende zang op ‘Djelem, Djelem’, zingend over de wederopstanding van de lente, voelde als een natuurlijke pasvorm. Dusan nam contact op met haar familie en kreeg toestemming van Esma’s zoon, waardoor Satori de enige artiest ooit is die de ervaring heeft om Esma’s legendarische vocal te bewerken.

“Het door Esma Redžepova gezongen nummer gaat over het openbreken van de lente. Die symboliek wilde EXIT doorzetten naar de (her)opening van de festivalwereld post-corona”, aldus Satori. “Voor mij was het kunnen werken met de originele opnames van Esma heel speciaal. NPR verkoos haar enkele jaren terug tot een van de 50 beste stemmen ooit en niemand anders heeft ooit met haar stem mogen werken. Haar zoon vond het op zijn beurt een enorme eer dat we de essentie van haar werk hebben weten te behouden en met ‘Djelem, Djelem’ zijn moeder betrokken kunnen laten zijn bij de heropening van EXIT.”

‘Djelem, Djelem’ verschijnt 1 juli, een week voor de start van EXIT 2022 (7 tot en met 10 juli  in het fort van Petrovaradin in Novi Sad, Servië) en is een exclusieve samenwerking met het festival. Het is tevens de eerste nieuwe single sinds de release van Satori’s in april verschenen album ‘Dreamin’ Colours’ en de eerste release op Satori’s eigen label Maktub Records. Later dit jaar zal op dat label ook de eerste release van Satori samen met The Band From Space verschijnen.

Volg Satori:

SpotifySoundcloudFacebookInstagram