Amsterdam Open Air (AOA) presenteert op 3 en 4 juni een vernieuwde versie van het populaire stadsfestival. AOA is altijd al een afspiegeling geweest van het Amsterdamse nachtleven en de creatieve initiatieven in de hoofdstad. In de periode na corona is er een nieuw speelveld ontstaan waarbinnen het publiek nieuwe smaken, verwachtingen en behoeftes heeft. Daarom heeft AOA veel nieuwe initiatieven uit de stad omarmd, de samenwerking gezocht met verfrissende organisaties en gekozen voor een line-up met daarin veel artiesten die niet eerder op AOA te zien waren. 

De voorverkoop voor AOA 2023 is inmiddels van start via amsterdamopenair.nl.

“We merken dat de festivalbezoeker meer dan ooit geprikkeld en verrast wil worden”, aldus Thomas Gurney-Champion, Creative Director van AOA. Vanuit dit uitgangspunt zijn we naar de tekentafel gegaan en hebben we AOA volledig opnieuw onder de loep genomen.” AOA viert nog altijd de grootste diversiteit aan muziekculturen in Amsterdam, daarnaast is er vernieuwing gezocht in de samenwerking met nieuwe creatieven. Zo is er gekozen voor een nieuwe huisstijl door samen te werken met de New Yorkse kunstenares Johana Kroft. Op basis van Artificial Intelligence heeft Kroft 3D art gemaakt dat de basis vormt voor de nieuwe visuele identiteit. Naast de nieuwe look & feel is de samenwerking gezocht met Kanaal40, die een area met interactieve (micro)pop muziekvideo’s host. Ook is de creatieve community Heesterveld uit Amsterdam Zuid-Oost dit jaar aanwezig, alsook techno duizendpoot Intercell, het undergroundplatform van Tropical Lazerstorm en de live radio van Amsterdamprijs 2022-winnaar Echobox. Naast het populaire house collectiefWavy, is ook Supernature, bekend van hun kleurrijke queer feesten, erbij.

Terugkerende partijen zijn het op hiphop- en house gerichte Foundation, rave collectief Capsule, Vunzige Deuntjes en Fiesta MacumbaPalet, bekend van de kleurrijkste feestjes van Amsterdamhost op zondag de Open Air stage. 

Line-up

Deze nieuwe benadering van AOA vertaalt zich ook in een spannende line-up, die het festival een  frisse nieuwe impuls geeft. Zo zal de grote Open Air stage meerdere gezichten hebben, met in de middag een meer op pop gericht programma met live-acts als GoldbandFroukjeDe Jeugd van TegenwoordigClaude en sor met strijkkwartet. ’s Avonds wordt het een elektronisch paradijs met de Nederlandse festivalprimeur van Astra Club (DJ Tennis & Carlita) en KILIMANJARO. En daarnaast met Marlon HoffstadtDJ EZPhilou Louzolo, Elias Mazian, Luuk van Dijk en Bella. 

Op de andere stages is techno sterk vertegenwoordigd met namen als Dax JBlawanCharlie SparksCLTXMama Snake. House liefhebbers kunnen hun hart ophalen bij exclusieve back 2 back sets van Benny Rodrigues b2b Chris Stussy en Carlos Valdes b2b Steffi. De Berlijnse Cinthie komt met een speciale live set op zaterdag en de sets van headliner Enzo Siragusa en Toman beloven een hoogtepunt te worden op zondag. Minimal liefhebbers kunnen rechts vooraan staan bij onder andere Sonja Moonear. Ook Afrikaanse elektronische muziek wordt goed vertegenwoordigd door onder andere DBN GogoBuruntumaPhilou LouzoloCincity. 

Hiphop liefhebbers kunnen uitkijken naar optredens van onder andere IdalyDe SchuurmanJarreau Vandal en Vunzige Deuntjes Soundsystem

Meer Art & Culture

Op het festivalterrein kan het publiek dit jaar voor het eerst deelnemen of meekijken bij de opnames van populaire podcasts zoals Life Dreamers en Theater van de Sekszusjes. Daarnaast zijn er dansworkshops en zal Foundation talks verzorgen over het belang van zwarte cultuur binnen de elektronische muziek en de geschiedenis van Afrobeat. 

Een andere primeur voor AOA is de samenwerking met Spatial Sound Experience door End of Time, ook bekend als 3D of 8D sound, een geheel nieuwe manier van muziekbeleving. “We proberen de ultieme, interactieve playground te creëren waarin je wordt ondergedompeld in een kleurrijke wereld waar ontdekken en connectie met elkaar centraal staan. We zijn ervan overtuigd dat ontsnappen aan de realiteit ons stimuleert om vrijer te denken en nieuwe verbindingen te maken.”, zo stelt Thomas Gurney-Champion.

En last but not least kondigt AOA aan de handen ineen te slaan met het Stedelijk Museum Amsterdam waarbij bezoekers voor nog meer inspiratie deze zomer kans maken om het museum gratis te bezoeken. 

Meer samenwerkingen zullen in de komende maanden bekendgemaakt worden.  

Amsterdam Open Air 2023

Datum: 3 & 4 juni 2023

Tijden zaterdag: 12:00 – 23:00 uur

Tijden zondag: 13:00 – 23:00 uur

Locatie: Gaasperpark, Amsterdam

www.amsterdamopenair.nl 

Volg AOA 2023 : WEBSITE  /  INSTAGRAM  /  FACEBOOK /  TIKTOK

LINE-UP:

ZATERDAG:

Open Air 

Astra Club (DJ Tennis & Carlita) • Claude • De Jeugd Van Tegenwoordig • DJ Daisy • Froukje • KILIMANJARO • Luuk van Dijk • SIM-OJ • Hosted By Yells 

Intercell 

Charlie Sparks • CLTX • Dissolver (live) • Elli Acula • Hyper Octane • X-Coast B2B Miley Serious

Shelter 

Benny Rodrigues B2B Chris Stussy • Boris Werner • Carlos Valdes & Steffi (house set) • Children of Valis • Cinthie (live) • Ryan Elliott

Vunzige Deuntjes 

Anaïs B • Basshall Sound System • De Schuurman • Dieux Père B2B Washington • Idaly • Nala B2B Mixturess • Nayla B2B Shann • She B2B Ballantine • DJ Turne B2B Murke • Vunzige Deuntjes Soundsystem • WEF B2B Rockefellababe • Hosted by Eddie the host

Tribes 

Antunes • Buruntuma • Cincity • DBN Gogo • Feurich • Ricks • Unruly Phoenix • Waxfiend • Tani J • Hosted by Sha’man

Kanaal40

Bxxmbastic • Deemz • Diffsumm • Kirou Kirou • Passion Deez • Tida Kamara • T-SHA

Picnic X Yellow House 

Andy Luff • PH Project • Shakèd • Sonja Moonear • Voigtmann 

Heesterveld

 DJ Beukeboom (live) • DJ Firmenza • Godsendo • Jerrau • Lyzza (live) • Kingdom Sound • Kurashi Soundsystem • Lucci 

The Other Side 

Anthoni Logos • Noraj Cue • Roswitha Nash (live) • Trippin Jaguar • YDesire (live)  •

Spatial Sound Experience by End of Time 

Tropical Lazer Storm 

Alex Ranzino B2B Bastienne • Arie Vederci • Berkan V8 • Foxy Fahrenheit • Spacer Woman • YuBu

Foundation

John Agesilas • Lynee Denise (lezing) • Nedda Sou  • Hosted By Hernsy  Herns

ZONDAG:

Open Air X Palet

Bella • DJ EZ • Elias Mazian • Goldband • Kalle • Marlon Hoffstadt • Philou Louzolo • sor • Trippy Tins • Hosted By Yells

Intercell

Beste Hira • Blawan • Dax J • Genex • Julian Muller B2B Tred • Mama Snake

 Wavy

Enzo Siragusa • Joella Jackson • Mateo Dufour • Michel De Hey B2B Julian Anthony • Odette • Toman

 Fiesta Macumba

Dippy Dash • DJ Lalo El Bandido (Salsa & Merengue) • Extremos Bachata Workshop • Fiesta Macumba Soundsystem • IJF • Jahwin • Tribal Kush 

Supernature

Doppelgang • Fafi Abdel Nour • MMIV  • Sandrien (micro house set)• Shady Lady

Kanaal40

Amir • Ginton (live) • Jan Koster • Jolani Jhones • PantonePapi • Rozaly • Sandor Dayala • Zeus

Afrolosjes

Amartey • Atti • FidiGyalDem • FiiFii • Giordan Chase • Gowtu • Jay Free • Jean Jeansen • Melv!ee X YXNG Amartey X MC Sena (New Era) • Relle B • YUNG ALXNDR • Hosted by Berano, Fuegoomamii & MC Dwinna 

Heesterveld X Jarreau Vandal

Arra • Chocolate Swirl • Ell Murphy b2b Lamsi • Jarreau Vandal B2B Mina • Nico Adomako • Oishi • Ranye • Xzavier Stone (Live) 

The Other Side

Gente Quente • Katjang Pedis • KRAUT • Paboona

Spatial Sound Experience by End Of Time

Echobox presents: C.R.E.A.M.

Bokoedro • Bony Fly • Duo Penossi • Genesis / C.R.E.A.M. • Kurashi Soundsystem • Panda Lassow • Popskull

Capsule

Iris Rijskamp • Jenny Rose • Merlín & Subduction • Spaceandtime

Foundation

Rich Medina (DJ) • Rich Medina (Lezing) • Bamba Al Mansour • Hosted By Hernsy Hearns