Als een van de meest vooruitstrevende festivals ter wereld keert Le Guess Who? van 9-12 november terug naar Utrecht voor de 16e editie.

Het festival onthult nu de volledige line-up voor 2023, na eerder de festivalcuratoren Heba Kadry, Nala Sinephro, Slauson Malone 1 en Stereolab te hebben aangekondigd, evenals optredens van Dudu Tassa & Jonny Greenwood, James Holden, Deena Abdelwahed, Backxwash, African Head Charge, Faiz Ali Faiz en meer.

Algemene line-up

Nieuwe toevoegingen aan de line-up zijn o.a. het uit South Bronx afkomstige ESG voor hun allerlaatste optreden in Europa; Bala Desejo, een van de meest begeerde bands van Brazilië die, ondanks dat ze net hun eerste album hebben uitgebracht, al een Latin Grammy op zak hebben; Alan Sparhawk, die terugkeert naar het podium nadat muzikaal en levenspartner Mimi Parker–met wie Sparhawk Low oprichtte–vorig jaar overleed; een speciale samenwerking tussen de Italiaanse componist Caterina Barbieri en elektronisch duo Space Afrika, met de unieke visuele kunsten van Marcel Weber (MFO); New York City singer-songwriter Joanna Sternberg wiens nieuwe album ‘I’ve Go Me’ onlangs werd geprezen om zijn persoonlijke en openhartige karakter; Lost Girls, het Noorse duo Jenny Hval (LGW19 curator) en Håvard Volden; The Necks, waarvan de creatieve chemie meteen voelbaar is, maar toch onmogelijk is uit te leggen; Ndox Electrique, een ritueel dat voortkomt uit de N’doëp-ceremonies in Senegal; Brìghde Chaimbeul, toonaangevend op het gebied van experimentele Keltische muziek en de Schotse smallpipes; de Pakistaanse maestro van de Balochi Benju Ustad Noor Bakhsh, die vorig jaar zijn optreden vanwege gezondheidsproblemen moest afzeggen, treedt dit jaar op als onderdeel van Hidden Musics; en W.I.T.C.H., pioniers van de ‘zamrock’, keren terug naar het podium met hun eerste nieuwe album in bijna vier decennia, samen met de Nederlandse muzikanten Jacco Gardner en Nic Mauskoviç.

Programma’s gepresenteerd door AMPFEMININE, re:ni, Cami Layé Okún en U?

Het Rotterdamse DJ collectief AMPFEMININE streeft ernaar een verscheidenheid aan kleur en diversiteit achter de draaitafels toe te voegen. Tijdens Le Guess Who? presenteren ze een avond vol vrouwelijke energie met o.a. DJ en producer Tayhana, die dansvloeren in heel Latijns-Amerika en de rest van de wereld heeft doen oplaaien door een explosieve combinatie van urban en traditional; en Soft Break, die haar luisteraars meeneemt op een sonische tour door jungle, dubstep, grime, footwork en meer.

Of het nu via haar memorabele DJ sets, haar NTS-shows of haar baanbrekende EP is, Britse muziekliefhebbers zullen re:ni’s naam zeker herkennen. Naast haar eigen optreden presenteert ze tijdens Le Guess Who? ook een programma met de Londense DJ SHERELLE, ‘de leider van de paradigmaverschuiving in de dansmuziek’; de Britse muzikant, componist, producer en labeleigenaar Lee Gamble; en de in Detroit geboren, Berlijnse DJ Stingray 313, die bekend staat om zijn snelle, met electro en techno gevulde sets.

Als echte cratedigger, altijd op zoek naar muzikale juweeltjes, gaat het werk als DJ van de in Cuba geboren Cami Layé Okún verder dan curatorschap, of het nu achter de draaitafels is of tijdens ‘Insolar’, haar tweewekelijkse radioprogramma bij NTS. Tijdens Le Guess Who? presenteert ze een ‘Insonar Night’ met o.a. Roger Damawuzan, wiens eerste 7-inch single, ‘Wait For Me’, hem een legende van de Togolese muziek maakte.

Le Guess Who? bundelt de krachten met U?, het gratis toegankelijke stadsfestival, en presenteert een programma met veelbelovende, in Nederland gevestigde artiesten, zoals het zeskoppige Amsterdamse Nusantara Beat, die snel een cultstatus hebben opgebouwd dankzij hun opwindende nieuwe kijk op de Indonesische traditie; en het Rotterdamse kwartet Neighbours Burning Neighbours, die hun luisteraars al bij hun eerste releases kennis lieten maken met hun onweerstaanbare noise-pop.

Extra Vrijdag- & Zaterdagtickets en WAS. & BASIS Tickets

Zeer beperkte extra vrijdag- & zaterdagtickets en nachttickets voor re:ni presents (zaterdag 11 november in WAS.) en AMPFEMININE presents (zaterdag 11 november in BASIS) gaan op vrijdag 15 september om 11:00 uur in de verkoop via www.leguesswho.com/tickets.

Le Guess Who? werkt samen met VluchtelingenWerk en Buddy to Buddy voor het initiatief ‘Geef een Toegift’, waarbij bezoekers de mogelijkheid hebben om een extra dagkaart te kopen voor mensen die ook geïnteresseerd zijn in een bezoek aan het festival, maar daar de financiële middelen niet voor hebben.

Festivalbezoekers hebben ook de mogelijkheid om de CO2-uitstoot van hun reis te compenseren bij het aanschaffen van hun tickets. Alle compensatiegelden gaan rechtstreeks naar festivalpartner Natuur en Milieufederatie Utrecht. Meer info is te vinden via www.leguesswho.com/sustainabiliy.

Voor meer informatie, zie www.leguesswho.com.