U?, het gratis toegankelijke stadsfestival van Le Guess Who?, keert op 11 en 12 november 2023 terug naar Utrecht voor de derde editie. Dit programma is gemaakt voor, maar vooral mét Utrecht, om de creativiteit van de stad in al zijn diversiteit te vieren.

Utrecht kent een enorme verscheidenheid aan buurtcentra, gemeenschappen, vrijwilligersorganisaties, instituten en allerlei inspirerende en creatieve initiatieven. U? heeft als doel om zo veel mogelijk mensen in aanraking te laten komen met de geluiden, perspectieven en culturele uitingen die de stad rijk is.

Dit jaar focust het festival zich op twee specifieke regio’s in de stad: op zaterdag 11 november ligt de focus op Zuid (Tolsteeg, Rotsoord, Hoograven, Merwede) en op zondag 12 november op West (Cartesius, Werkspoorkwartier). Daarnaast vindt er ook programmering plaats in het centrum. Nu maakt U? het programma van 2023 bekend:

Zaterdag 11 november

Op zaterdag wordt Kinderboerderij Nieuw Rotsoord door Utrechts collectief (…) Centraal omgetoverd tot PRETPARK!: een magische wereld vol attracties, liveoptredens, opera, lichtshows, workshops, filmvertoningen en meer. Tijdens de Luisterbar in het Voormalig Pieter Baan Centrum gaat Milan van Keulen in gesprek met Naomi Velissariou, maker van o.a. de theatrale concertvoorstelling PERMANENT DESTRUCTION (te zien op zondag in De Nijverheid Loods) over haar muzikale wereld, fascinaties en invloeden. Een grote groep artiesten neemt gedurende vijf uur Koffie Leute over voor een estafette-jam met elektronische instrumenten (“no strings allowed”). Naast optreden met COLLIGNON, presenteert Jori Collignon (o.a. bekend van C-Mon & Kypski en Skip&Die) in samenwerking met zijn Nederlands-Portugese label Gris Gris Records een programma bij Beton T met o.a. de Portugese DJ en producer Francisco “Fininho” Sousa en de Braziliaanse singer-songwriter en producer LUIZGA. De Utrechtse Queer Arcana organiseert een dag- en avondprogramma met een uitgebreide Dragworkshop en een interactieve Dungeons & Dragons-improvisatieshow in De Kargadoor. Linangan, een collectief van activisten, kunstenaars en cultureel werkers die zich inzetten om het Nederlandse publiek te informeren over de situatie in de Filipijnen, presenteert in samenwerking met Arts of Resistance een multimedia tentoonstelling in Bibliotheek Neude. Tijdens HALFPIPE PU?NKS kun je (letterlijk) door de optredens van o.a. de Utrechtse punkband Apeshit en de Utrechtse hardrock punkband The Getdowns heen skaten. U? bundelt daarnaast de krachten met Le Guess Who? en presenteert in LE:EN een programma met veelbelovende, in Nederland gevestigde artiesten, zoals het zeskoppige Amsterdamse Nusantara Beat, die hun Indonesische roots zowel eren als onderzoeken en het Rotterdamse post-punk viertal Library Card.

Zondag 12 november

Op zondag nodigt 45ACIDBABIES, die op dit moment een residentie doen als onderdeel van U?, je uit om je onder te dompelen in hun roze pluche universum in VOGELFREI. IJzersterk, een organisatie die opkomt voor jongeren die binnen de huidige jeugdzorg niet de juiste ondersteuning vinden, programmeert in De Havenloods spoken word en movement performances. De Stadsjutters heten je welkom in hun speeltuin voor volwassenen vol kunst en muziek. Boulderhal Sterk Spoor organiseert samen met het Utrechtse club-initiatief Corner Shop een bouldermiddag met optredens van Thomas Hell en Endtropy, beiden DJ’s uit de Utrechtse underground dance scene. Culturele vrijhaven NAR en lokaal muziekplatform 3voor12 Utrecht presenteren samen een muziekprogramma met o.a. Keep Dancing Inc, die eerder samenwerkten met Altin Gün en Palmbomen, en Akbaba, een fusie van 90s hiphop en traditionele Turkse volksmuziek. In Kunsthal Kloof kun je een ontwerp van kunstenaars Elma Cavcic, Rood Kok en Birdguy op je eigen meegebrachte textiel laten zeefdrukken. MAREA, een gezelschap bestaande uit jonge dansers die werken aan een toekomst als professioneel danser, organiseert een dansperformance op het terras van De Nijverheid. Theater Utrecht presenteert in De Nijverheid Loods een reprise van hun theatrale concertvoorstelling PERMANENT DESTRUCTION – Pain Against Fear, waarin de makers een poging doen om af te rekenen met angst als voedingsbodem voor haat.

Het volledige programma van U? 2023 is te vinden op leguesswho.com/u/lineup.

Le Feast

Utrechters en bezoekers van U? en Le Guess Who? komen ook dit jaar weer samen tijdens Le Feast. Naast de jaarlijkse brunch op zondag 12 november organiseren we dit jaar ook een lunch op vrijdag 10 november. Tijdens dit evenement nodigen Utrechtse thuiskoks je uit in hun huiskamer om samen met mensen die je (nog) niet kent te genieten van een feestmaal.

Over Le Guess Who?

Met als ondertitel “A Celebration of Sound” wordt Le Guess Who? beschouwd als een van de meest vooruitstrevende festivals ter wereld. Le Guess Who? staat in het teken van grensverleggende geluiden die je op andere plekken niet of nauwelijks te horen krijgt, maar die nieuwe perspectieven bieden op wat mogelijk is binnen de muziek. De zestiende editie vindt plaats van 9-12 november 2023 in Utrecht. Meer informatie over Le Guess Who? is te vinden op www.leguesswho.com.